Επιβεβαιώθηκε στις Φιλιππίνες η πρώτη μετάδοση στην κοινότητα του νέου, βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό, ωθώντας τον πρόεδρο Ροντίγο Ντουτέρτε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να επιτρέψει σε κάποιες ομάδες ανηλίκων να βγαίνουν από το σπίτι.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 12 ανθρώπους στο Μποντόκ, μια ορεινή επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ συνολικά στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα του στελέχους αυτού. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί σε έναν Φιλιππινέζο που είχε επιστρέψει στη χώρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επικαλούμενος το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι αναβάλει την απόφασή του να επιτρέψει στα παιδιά ηλικίας 10 με 14 ετών στις χαμηλού κινδύνου περιοχές να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ένα μέτρο που θα εφαρμοζόταν μετά την 1η Φεβρουαρίου. Οι Φιλιππίνες έχουν επιβάλει ένα από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμίως και από τον Μάρτιο απαγορεύει στους ανήλικους να βγαίνουν από το σπίτι τους. Φοβάμαι διότι αυτό το νέο στέλεχος πλήττει τα μικρά παιδιά, δήλωσε ο Ντουτέρτε αργά χθες Δευτέρα. “Μπορούν να βλέπουν τηλεόραση όλη την ημέρα”, πρόσθεσε.

Με σχεδόν 515.000 κρούσματα covid-19 και περισσότερους από 10.200 θανάτους, οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ασίας από την πανδημία.

Πηγή: iefimerida.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook