Αγνόησαν τα μέτρα και κατέβηκαν στους δρόμους.

Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν την Τρίτη (26/1) στο Σίδνεϊ σε διαμαρτυρίες κατά της κακομεταχείρισης των αυτόχθονων πληθυσμών στην Αυστραλία. Στη σημερινή εθνική επέτειο της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι αγνόησαν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και κατέβηκαν στους δρόμους.

Η Αυστραλία στις 26 Ιανουαρίου γιορτάζει την άφιξη του Πρώτου Βρετανικού Στόλου το 1788. Για πολλούς αυτόχθονες Αυστραλούς, που εντοπίζουν την καταγωγή τους στην αναφερόμενη ήπειρο πριν από 50.000 χρόνια, η Εθνική Ημέρα της Αυστραλίας είναι γνωστή ως η Ημέρα της Εισβολής, συμβολίζοντας την καταστροφή της κουλτούρας τους από τους Ευρωπαίους αποίκους.

Στο Σίδνεϊ, οργανώσεις αυτοχθόνων είχαν απευθύνει νωρίτερα κάλεσμα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού της εθνικής ημέρας. Από την άλλη μεριά, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αρνήθηκαν να κάνουν μία εξαίρεση στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

Τηλεοπτικά πλάνα παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα τη συγκέντρωση διαδηλωτών σε μικρές ομάδες για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19.

H αστυνομία είχε προειδοποιήσει όσους διαμαρτυρηθούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, για παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Περίπου 2.000-3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε για παραβίαση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και για συμπλοκές με την αστυνομία.

Ωστόσο η αστυνομία ανέφερε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές «συμπεριφέρονταν σωστά».

Στη Μελβούρνη, τηλεοπτικά πλάνα παρουσίασαν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων να κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ αρκετοί φορούσαν μπλουζάκια με τη σημαία των αυτόχθονων, με τους διοργανωτές να προσπαθούν να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην Αδελαΐδα, εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 4.000 άνθρωποι σε μία καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στο Μπρίσμπεϊν, το συγκεντρωμένο πλήθος έφτασε τους 5.000 ανθρώπους.

Οι περισσότερες επίσημες εκδηλώσεις περιλάμβαναν αιτήματα για την επίσημη αναγνώριση της απώλειας και της καταστροφής της αυτόχθονης κουλτούρας, αλλά και της απώλειας περιουσίας, με ομιλίες από αυτόχθονες μεγάλης ηλικίας, τελετές και παραδοσιακούς χορούς.

Δείτε φωτογραφίες: 

Σημαίες των αυτόχθονων κυμάτιζαν από αξιοθέατα των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας στο Λιμάνι του Σίδνεϊ, ενώ το διάσημο Κτίριο της Όπερας φιλοτεχνήθηκε με την τέχνη των γηγενών κατοίκων της Αυστραλίας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση (Ipsos) που πραγματοποιήθηκε για τις εφημερίδες «The Age» και «The Sydney Morning Herald» έδειξε ότι το 28% των Αυστραλών είναι υπέρ της αλλαγής της ημερομηνίας για την αργία της «Ημέρας της Αυστραλίας», ενώ περίπου ποσοστό 50% είναι αντίθετο.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στις παραλίες, αλλά και σε χώρους περιπάτου σε όλη τη χώρα για να γιορτάσουν την εθνική ημέρα, αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook