Ανησυχία για τα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κρήτη – Η σύνδεσή τους με άτομα που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ντουμπάι.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αριθμός κρουσμάτων μετάλλαξης του κορονοϊού στην Κρήτη και η σύνδεσή τους με άτομα που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ντουμπάι. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εκτός από την Αθήνα, στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι προς το παρόν στη χώρα μας έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη, με συνολικά 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πώς συνδέονται τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού με το Ντουμπάι

Τις τελευταίες ώρες η προσοχή στρέφεται σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για έναν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων μετάλλαξης του κορονοϊού στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την “Εφ.Συν.” ο αριθμός των ύποπτων “δειγμάτων” που έχουν σταλεί από το Ηράκλειο ξεπερνά πλέον τα 40, ενώ αποτελέσματα για αυτά τα συγκεκριμένα αναμένονται την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Κορονοϊός: Η μοιραία πτήση από το Ντουμπάι που έφερε τον μεταλλαγμένο ιό στην Ελλάδα

Δύο από τους νοσηλευόμενους φορείς της μετάλλαξης σχετίζονται με πρόσωπο που ήρθε πρόσφατα από το Ντουμπάι. Επιπλέον, νέα στοιχεία κάνουν λόγο για μαζικά κρούσματα σε πτήση charter που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες το δρομολόγιο Αθήνα – Βεγγάζη – Ντουμπάι. Η συγκεκριμένη πτήση επέστρεψε μόνο με τα 10 μέλη του πληρώματος από τα οποία βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό τα εννέα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δύο από αυτούς εμφάνισαν και συμπτώματα ενώ μετά από κάποιες μέρες διαπιστώθηκε πως είχαν και την βρετανική μετάλλαξη. Ένα από τα μέλη του πληρώματος μετά την άφιξη στην Αθήνα, μετέβη στο Ηράκλειο. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον οικογενειακό του κύκλο, από τον οποίο ένα ζευγάρι νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας νωρίτερα εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

“Το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας”, σημείωσε, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ήδη μπει στην ήδη πολύπλοκη εξίσωση και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. “Θα επηρεάσει και κάποιες αποφάσεις αν είναι αρκετά διαδεδομένο”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook