Ο στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των αντρών με στυτική δυσλειτουργία είναι η αποκατάσταση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής σχέσης, άρα και της ποιότητας ζωής ενός ζευγαριού, διότι η δυσλειτουργία της στύσης έχει δυσμενείς ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες όχι μόνο στον άντρα, αλλά και στη σύντροφό του.

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις L-αργινίνης αυξάνουν την ανδρική γονιμότητα αυξάνoντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που τις περισσότερες φορές παράγεται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται να λαμβάνεται άμεσα μέσω της διατροφής. Παρόλα αυτά, όμως, επειδή ακόμα και αν το σώμα φυσιολογικά παράγει αρκετό από αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση είναι μερικές φορές απαραίτητη.

Η αργινίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση, την επούλωση των πληγών, την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα, την ανοσολογική λειτουργία, και την απελευθέρωση των ορμονών. Η αργινίνη σε συνδυασμό με προανθοκυανίδες έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία βελτιώνοντας την αναπαραγωγική ικανότητα.

Η αργινίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, γιατί θεωρείται ότι ενισχύει τη δράση του μονοξειδίου του αζώτου, που χαλαρώνει τους μύες που περικυκλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία του ανδρικού μορίου. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία του διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, που βοηθά να διατηρείται μια στύση.

Σε μια μελέτη 50 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία πήραν είτε 5 γραμμάρια L-αργινίνης την ημέρα είτε placebo (εικονικό φάρμακο). Μετά από έξι εβδομάδες οι περισσότεροι άνδρες στην ομάδα της L-αργινίνης είχαν βελτίωση σε σύγκριση με αυτούς που πήραν placebo. Σε άλλη μελέτη που έγινε το 2003 χορήγηση 3 γραμμαρίων L-αργινίνης σε 40 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, έδειξε βελτίωση σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών (5%), ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τροφές που περιέχουν αργινίνη είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό και χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά (π.χ. αστακός, σολομός, γαρίδες, τόνος), το φύτρο σιταριού, το αλεύρι, το πλιγούρι βρώμης, οι ξηροί καρποί (καρύδα, πεκάν, κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια), οι σπόροι (κολοκύθας, σουσαμιού, ηλίανθου), και τα ρεβίθια.

Επομένως, όσοι αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία, δεν έχετε τίποτα να χάσετε παρά να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αργινίνη και μπορεί να σας αλλάξει η ζωή.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook