Το κόλπο των δικηγόρων του δράστη που ανάγκασε την ενάγουσα να πάει στο δικαστήριο χωρίς μέτρα προστασίας

Ένας άντρας που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για επίθεση με σφυρί σε μια γυναίκα τη γλίτωσε τελικά, όταν το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει χωρίς μάσκα.

Η Heather Fawcett από το Όρεγκον κατέθεσε στην πρώτη δίκη για την βάρβαρη επίθεση με σφυρί που δέχτηκε από τον Pedro Sanchez. Ο δράστης καταδικάστηκε πρωτόδικα, η απόφαση ανατράπηκε όμως και τώρα την καλούσαν να καταθέσει εκ νέου και χωρίς μάσκα.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της στο «Oregonian»: «Είναι η δεύτερη φορά που περνάω από αυτή τη δίκη. Και τώρα θα μου πεις πως πρέπει να εκθέσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τους ανθρώπους που νοιάζομαι και εμένα την ίδια σε αυτόν τον ιό;».

Ο Sanchez καταδικάστηκε πρωτόδικα για την επίθεση στη Fawcett πριν από 5 χρόνια, με 10 ενόρκους να ψηφίζουν υπέρ της καταδίκης και 2 κατά. Το θύμα ήταν σε όλη τη δίκη απέναντι στον θύτη.

Η απόφαση ανατράπηκε όμως στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δέχτηκε τον νόμο του Όρεγκον κατά τον οποίο δεν χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των ενόρκων για τέτοιες καταδίκες.

Η δίκη ήταν να ξεκινήσει εκ νέου αυτή τη βδομάδα, οι δικηγόροι του κατηγορούμενου απαίτησαν ωστόσο να βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο θύτης και θύμα. Απαιτώντας από κείνη να καταθέσει χωρίς μάσκα.

Η 41χρονη αρνείται να το κάνει. Λέει πως και οι δυο της γονείς είναι άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα και δεν θέλει να πάρει το ρίσκο για μια τέτοια δίκη εν μέσω πανδημίας.

Ο εισαγγελέας έψαξε εναλλακτικές, το δικαστήριο δεν τις έκανε όμως δεκτές γιατί θα καθυστερούσαν τη δίκη. Οι μόνοι δύο μάρτυρες της επίθεσης, ο τότε σύντροφος της ενάγουσας και ο αδερφός του, έχουν πεθάνει. Κι έτσι δίκη δεν έγινε ποτέ, ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε.

Το Όρεγκον έχει επιβάλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, οι δικαστές έχουν ωστόσο τη δικαιοδοσία να ζητήσουν την αφαίρεσή τους όταν οι μάρτυρες εξετάζονται κατ’ αντιπαράθεση…

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook