Τι είπε ο υπουργός Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς όμως η παραγωγή και η διάθεση τους παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις.

Αυτό τόνισε  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση  για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εταιρείες παραγωγής του εμβολίου πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

“Πέραν από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης που ούτε η ΕΕ γνωρίζει ξεκάθαρα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαικού εγχειρήματος” είπε επισημαίνοντας πως η Ευρώπη των 27 κρατών-μελών και των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρις ΑΕΠ σε θέματα δημόσιας υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Ο κος Κικίλιας πρόσθεσε πως η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει τους πιο αδύναμους πολίτες, αυτούς τους πολίτες που στην πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, από θέματα διακρατικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους.

“Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάκαμψη της υγείας των πολιτών” συνόψισε.

Αναλύοντας τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Υπουργός ανέφερε πως ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 547 κρούσματα την ημέρα με μέση ηλικία ασθενών τα 48 χρόνια.

Ο υπουργός γνωστοποίησε πως ενημέρωσε το σύνολο των κομμάτων για την πορεία εμβολιασμών και επιδημιολογικών δεδομένων και έκανε λόγο για αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ειδικά στους άνω των 75 ετών σχολιάζοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Παράλληλα ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα συνολικά είναι 5.324 με 2374 από αυτά να βρίσκονται στην Αττική 951 στην Κεντρική Μακεδονία.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας υποδεικνύουν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε περιοχές όπως Θήρα, Μύκονο, Βοιωτία, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Λακωνία.

Επιπλέον στο επίκεντρο της προσοχής για την επιδημιολογική εικόνα είναι και οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαίας και Αττική κυρίως σε Βόρειο και Ανατολικό και Κεντρικό Τομέα.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι «στις 10 Δεκεμβρίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είχαμε πει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σε τρία επίπεδα: Ιατρικό πλαίσιο, Επιχειρησιακό πλαίσιο, Εθνική εκστρατεία εμβολιασμών.

«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια και στην ανάδειξη της αλήθειας», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε πως η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο βάσει διαθεσιμότητας εμβολίου και δεύτερον διασφαλίζουμε την δεύτερη δόση σε όσους κάνουν την πρώτη.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook