“Τρέχουν” να προλάβουν να μη γίνει η Αττική… Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση επιβάλει έκτακτη συνεδρίαση, στις 19:00, της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα για σχολεία και καταστήματα. Στο τραπέζι πέφτει ξανά το click away.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις αποφάσεις που θα εισηγηθούν οι ειδικοί και θα λάβει η κυβέρνηση, με την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ιδιαίτερα στην Αττική να φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη και σενάρια για σκλήρυνση των μέτρων και επιστροφή σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, τη στιγμή που στρατηγική ήταν το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί μετά τον εντοπισμό μεταλλάξεων του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και ερευνάται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην Αττική, όπου για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή – Ποια τα ενδεχόμενα

Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών – με την επιτροπή τους να συνεδριάζει σήμερα – καθώς ουδείς μπορεί με ασφάλεια αυτή τη στιγμή ν’ απαντήσει εάν θα τηρηθεί το αρχικό πλάνο για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά την ίδια λογική, εξετάζεται επίσης η επιστροφή της αγοράς στο καθεστώς του click away ή ακόμη και κάποιος συνδυασμός των δύο επιλογών (π.χ. ν’ ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσει το λιανεμπόριο).

«Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ανοιχτά κι εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων», έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη. Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν, βέβαια, δεδομένη λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και δεν δείχνει αυτή τη στιγμή επιθετική. Μολαταύτα, τα κρίσιμα ερωτήματα είναι δύο – πέραν της πορείας των επιδημιολογικών δεικτών τα επόμενα 24ωρα: πρώτον, αν και πώς επηρεάζουν τα δεδομένα οι μεταλλάξεις του ιού. Και δεύτερον, εάν το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Σημειώνεται πάντως ότι ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων για τα σχολεία – με πρόθεση της κυβέρνησης να παραμένει το άνοιγμά τους – στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο στόχος των 200.000 που είχε τεθεί για το μήνα Ιανουάριο επετεύχθη ήδη από χθες (27/1). Θετικό στοιχείο αποτελεί πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται κι έχουν φτάσει τους 214.000, ενώ στρατηγική της κυβέρνησης – όπως έγραψε το newsit.gr – παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάζονται. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 2% του πληθυσμού, ποσοστό που είναι αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας.

Σήμερα συνεδριάζει και το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αναμένεται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση θ’ αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι στην πανδημία, εάν αυτό χρειαστεί. Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκονται νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και νομοσχέδια των Υπουργείων Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook