Η επαφή μας με την φύση είναι από μόνη της θεραπευτική, μας απαλλάσσει από το άγχος, τα συναισθηματικά αδιέξοδα και μας γεμίζει ενέργεια και ζωντάνια στο χρήσιμο άρθρο που μοιράστηκε μαζί μας το mamigusto.

Υπάρχει ένας αόρατος συνδετικός κρίκος μεταξύ της φύσης και της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλος ο πλανήτης, μαζί με ότι αυτός περιλαμβάνει, αποτελεί μέρος της. Έτσι και ο άνθρωπος, όταν βρίσκεσαι στην φύση γαληνεύει όλη του η ύπαρξη. Χωρίς να προλάβει καλά καλά να το αντιληφθεί, γίνεται ένα με αυτήν, αφήνοντας την να τον παρασύρει με τη μαγεία και το θαυμασμό που του προκαλεί. Η ψυχή και το ανθρώπινο σώμα, έχει έμφυτη την ανάγκη να βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, να αισθάνεται την γαλήνη και την ηρεμία που προκαλεί η φύση. 

Μέσα στην φασαρία της πόλης, στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και την τεχνολογία που τρέχει, η επαφή μας με την φύση λιγοστεύει όλο και πιο πολύ. Αυτό συμβάλει αναμφίβολα στα υψηλά επίπεδα άγχους και στρες που έχουν καταβάλλει τους περισσότερους ανθρώπους, κυρίως των αστικών κέντρων. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα, κοντά στην φυσική ηρεμία (βουνό, θάλασσα), έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Σκεφτείτε, όταν νιώθετε την ανάγκη να μείνετέ μόνοι με τον εαυτό σας, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ο καθαρός αέρας και το πράσινο χρώμα. Τα μικρά διαλείμματα από την καθημερινότητα και η προσέγγιση του πράσινου φυσικού τοπίου, ισοδυναμούν με την ανάπαυλα από τα άγχη και τους ασταμάτητους, καθημερινούς προβληματισμούς. 

Αν σκεφτείτε τις καλύτερες αναμνήσεις σας μέχρι τώρα, στην πλειοψηφία τους, αυτές θα είναι κοντά στην φύση. Ο ήχος του θροΐσματος των φύλλων, τα πουλιά που κελαηδούν έναν μελωδικό σκοπό, το ρέμα που κυλάει, το αεράκι που απαλά χαϊδεύει το πρόσωπο σας, ο ήλιος που ζεσταίνει την καρδιά και το σώμα σας, η θάλασσα που μαγικά σας ταξιδεύει με τα κύματα της σε αόρατα πελάγη.

Ας δούμε μερικές ευεργετικές ιδιότητες της επαφής με τη φύση: 

Η φύση μας προσφέρει πνευματική διαύγεια, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και στρες.

Η επαφή με την φύση βελτιώνει την μνήμη, μας κάνει πιο ικανούς να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα και ξυπνά την δημιουργικότητα. Αν θέλετε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, ένας περίπατος στην φύση, να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά και να κάνετε την σωστή επιλογή. 

Eνισχύεται η συναισθηματική μας ευεξία. 

Χρησιμοποιούμε μεγάλο μέρος των αισθήσεων μας και επικεντρωνόμαστε στο τώρα. Νιώθοντας ευγνωμοσύνη, βλέπουμε πιο καθαρά μέσα μας χωρίς να βαλλόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες, ακούγοντας και δίνοντας προσοχή στα συναισθήματα μας. Είναι σπουδαίο να δίνεις χώρο και χρόνο στα συναισθήματα σου να ακουστούν. Στην φύση θα είσαι μόνο εκεί και μόνο για εσένα, θα νιώσεις την σύνδεση με τον εαυτό σου και την απόλυτη ευημερία.

Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και τη σωματική μας υγεία

Η άσκηση στη φύση, το περπατητά ή το τρέξιμο σε φυσικό περιβάλλον, εκτός από αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύει και την αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, προσφέρει ευεξία ,καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει την καρδιά, και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Η επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ξυπνά τις αισθήσεις, απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα, μειώνει το στρες και βοηθάει στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού.

Σύμμαχος της καλής ψυχολογίας 

Η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση τον κάνει αυτόματα πιο ευτυχισμένο και του προσφέρει συναισθηματική ισορροπία. Αυτό μοιάζει απολυτός φυσιολογικό, αφού άνθρωπος ήταν προορισμένος κάτοικος της φύσης και όχι του διαμερίσματος της πόλης.

Η επαφή με την φύση λειτουργεί ευεργετικά στα παιδιά

Η φύση  διδάσκει στα παιδιά την έννοια της ευθύνης και της ύπαρξης, αν δεν περιποιείσαι ένα λουλούδι τότε αυτό θα μαραθεί. Αν δεν ποτίζεις ένα φυτό και το κακομεταχειρίζεσαι τότε θα πάψει να υπάρχει.

Η άσκηση των παιδιών στην φύση πέρα από τα σωματικά οφέλη, τα βοηθάει να είναι πιο συγκεντρωμένα, βελτιώνοντας τα επίπεδα εστίασης και προσοχής. Η φύση έχει ευεργετικά οφέλη και στην ψυχολογία των παιδιών, μειώνοντας το άγχος και τα επίπεδα κούρασης. Σκεφτείτε πόσες ώρες μπορεί ένα παιδί να είναι ενεργό και χαρούμενο όταν βρίσκεστε σε διακοπές κάπου κοντά στην φύση. Αντίθετος, τα επίπεδα χαράς και ευεξίας είναι αισθητά μειωμένα όταν βρίσκεται στην καθημερινή ρουτίνα της πόλης. 

Βρεθείτε κοντά στην φύση και παρατήστε την προοπτικής σας να αλλάζει. Χαρίστε  με αυτόν τον τρόπο απόσταση από τα αρνητικά συναισθήματα, προσφέροντας στον εαυτό σας  χρόνο για επαναφορτίσει των μπαταριών του. Έτσι θα βελτιωθεί η σχέση με που έχετε με τον εαυτό σας αλλά και με τους γύρω σας.

Eνημερωθείτε με χρήσιμα άρθρα για την αυτοβελτίωση και το ευ ζην,  όπως και healthy tips, βίντεο και απλές συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook