Η έκτακτη συνεδρίαση των επιδημιολόγων το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα λίγο μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, οδηγεί την Αττική στο «κόκκινο».

Πάνω από δυόμιση ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, της υποεπιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε την πορεία της πανδημίας στη χώρα, εστιάζοντας στην Αττική, μια και η περιφέρεια καταγράφει σταθερά υψηλούς αριθμούς νέων διαγνώσεων κορονοϊού.

Να χαρακτηριστεί «κόκκινη» η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού, εισηγήθηκε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να συζητηθεί το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, ιδίως στην περίπτωση των λυκείων.

«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», λένε και στην περίπτωση της πανδημίας η εικόνα, με το χαμηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων ακόμη και στην Αττική, φαίνεται πως δεν ήταν ικανή για να πείσει τους επιστήμονες ότι η επιδημία είναι σε επιδημιολογική πορεία βελτίωσης.

Είναι ενδεικτικό πως ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος των κρουσμάτων καταγράφει πανελλαδικά κατακόρυφη άνοδο την τελευταία εβδομάδα ένω έως και την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου είχε φθάσει τα 625 κρούσματα!

Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της χώρας οι εισαγωγές είναι και πάλι περισσότερες από τα εξιτήρια, με τις πρώτες να κυμαίνονται γύρω στις 130 και τα εξιτήρια γύρω στα 100, ενώ οι νοσηλείες ΜΕΘ στην Αττική αποτελούν τις μισές όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε και ο καθηγητής κ. Σύψας στο ΣΚΑΙ «ο δείκτης αναπαραγωγής, το λεγόμενο Rt, είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού», προαναγγέλοντας το «κοκκίνισμα» της Αττικής, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η απόφαση των επιδημιολόγων ήταν λοιπόν μάλλον μονόδρομος. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Κάθε επίπεδο συναγερμού συνοδεύεται και από μια σειρά μέτρων.

Βάσει του μοντέλου του αυστηρού lockdown, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Κοζάνη, θεωρητικά περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως, με άδεια εργοδότη. 

Παράλληλα αναστέλλονται θρησκευτικές τελετές, η λειτουργία των καταστημάτων, ενώ περιορισμοί εφαρμόζονται και στη λειτουργία των σχολείων.

Η Αττική είναι ιδιαίτερη περίπτωση

Η Αττική είναι η πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας και συγκεντρώνει περίπου το 35% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Σε αυτό το χαρακτηριστικό της οφείλεται σημαντικά και ο λόγος που η πανδημία όχι μόνο δεν έδειχνε τάσεις υποχώρησης, αλλά συνέχιζε να σκαρφαλώνει.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καλείται λοιπόν να λάβει σήμερα το πρωί μια σειρά σοβαρών αποφάσεων για τα μέτρα που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση, ποια θα εξαιρέσουν ή θα παρεκκλίνουν άλλων.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιδίωξη είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά, οπότε η συζήτηση αναμένεται να μείνει αρκετή ώρα στο θέμα των γυμνασίων και των λυκείων. Ακόμα και αν επιλεγεί να λειτουργήσουν δια ζώσης τα γυμνάσια και να μείνουν στην τηλεκπαίδευση τα λύκεια, δημιουργείται μια ανισορροπία για τους μαθητές των λυκείων της Αττικής σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο δύο τάσεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Το ένα σενάριο και το επικρατέστερο είναι η επιστροφή στο click-away, ενώ σκέψεις εκφράζονται για λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού. Τα κομμωτήρια δεν αναμένεται να αποφύγουν νέο κλείσιμο, ενώ στον αέρα είναι και η επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

Η περίπτωση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση. Εκτιμάται ότι ίσως δεν επιλεγεί η αυστηροποίηση, με διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00, αλλά μια αυστηρότερη εφαρμογή του ωραρίου που ήδη ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για την τελική εισήγηση θα ληφθούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής με τη συζήτηση να αναμένεται δύσκολη και μαραθώνια.

Τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές έως τώρα

Με βάση όσα ισχύουν στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, τα μέτρα στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του δήμου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Συνεπώς, ενδεχομένως και εδώ έχουμε αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων μέχρι τις 17:00 έστω και με τη μέθοδο click away.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούν με click away ή πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Το click away επιστρέφει, το click in shop… έρχεται

Οι οριστικές αποφάσεις για την Αττική, οι οποίες θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στις 18:00, είναι πιθανό ότι θα φέρουν αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε. Η πρόταση που είναι στο τραπέζι και φαίνεται να προκρίνεται είναι το click in shop, δηλαδή αγορά μέσα στο κατάστημα με ραντεβού, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.

Για όλες τις άλλες επιχειρήσεις συζητείται η λειτουργιά με την μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away), όπως έγινε την περίοδο των εορτών.

Για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει θέμα με τα καταστήματα στην υπόλοιπη χωρά.

Όσον αφορά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, μερίδα των λοιμωξιολόγων τάσσονται υπέρ της καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων της Αττικής για μία εβδομάδα λόγω της εκθετικής αύξησης στην πρωτεύουσα.

Άσχημα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και ο εντοπισμός κρουσμάτων νέων μεταλλάξεων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα κάνει το ενδεχόμενο άρση των περιορισμών μετακίνησης εκτός νομού… άπιαστο όνειρο τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Οι πρώτες ημερομηνίες που είχαν ακουστεί ήταν 8 ή 14 Φεβρουαρίου, εφόσον το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής δεν δημιουργούσε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα. Συνεπώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις με ορατό το ενδεχόμενο «παγώματος» για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και την επιστροφή του click away και click in shop στα καταστήματα, το άνοιγμα των διοδίων πάει προς τα πίσω.

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, (με το Ε1). Δηλαδή όσοι μπορεί να εργάζονται εκτός νομού της κατοικίας τους και θέλουν να επιστρέψουν τις γιορτές στο σπίτι τους.
  • επανένωση οικογενειών, (με το Ε1). Αυτή η περίπτωση αφορά διαζευγμένα ζευγάρια που ο ένας γονέας θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός νομού.
  • λόγοι υγείας, με βεβαίωση από γιατρό
  • επαγγελματικοί λόγοι με βεβαίωση από τον εργοδότη ότι είναι αναγκαία η εργασία του εκτός νομού είτε επαγγελματίες με έργα εκτός νομού που αποδεικνύεται με έγγραφα ανάθεσης έργου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook