Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων σε Βουλευτές Χανίων, Περιφερειάρχη Κρήτης και Αστυνομικό Διευθυντή  Κρήτης.

Σαν Εμπορικός σύλλογος Χανίων οφείλουμε να τονίσουμε πόσο «κουτσουρεμένη» ήρθε η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για την πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δυστυχώς τα ποσά στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν μειωμένα από 30% έως 80% σε σχέση με την επιστρεπτέα 4  και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό ήταν της τάξεως των 1000 ευρώ ήτοι 500 ευρώ επιχορήγηση και 500 ευρώ δάνειο. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει 500 ευρώ για μια επιχείρηση που ήταν κλειστή ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ελάχιστα. Έτσι επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι τίποτε και καμία βοήθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ανοιχτό κατάστημα και την ανοιχτή επιχείρηση που είναι σχεδιασμένη να δουλεύει  και όχι να βασίζεται σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Όλο αυτό δένει και με τα τελευταία σενάρια που ακούγονται περί νέου κλεισίματος της αγοράς και επαναφοράς του clickaway που ομολογουμένως θα αποτελειώσει τα ήδη πληγωμένα καταστήματα. Επαναφέρουμε την πρόταση μας ότι όλη η Ελλάδα δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο καλάθι και ζητάμε αξιολόγηση «επιδημιολογικού φορτίου»ανά περιοχή.

Ζητάμε για ακόμα μια φορά ανοιχτά καταστήματα όπως τώρα με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ελέγχους στα μεγάλα  καταστήματα και supermarkets όπου κατά κοινή ομολογία παρουσιάζονται συχνά εικόνες συνωστισμού. Το μικρό και πολύ μικρό λιανεμπόριο έχει αποδείξει την αξία του και το πόσο σέβεται και τηρεί όλους τους κανόνες.

Τέλος στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης του μικρού και πολύ μικρού εμπορίου και επιχειρηματικότητας προτείνουμε άμεσα να «τρέξει» η Περιφέρεια Κρήτης πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ και μέγιστο τα 3000 ώστε να εγκριθούν όλο και περισσότεροι που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη επιδοτηθεί δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση.Επίσης  γεννιέται πλέον επιτακτικά  η ανάγκη επιδότησης των 3 πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής κατά  100% σε μορφή «μη επιστρεπτέας» σε  αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Είναι ανάγκη με κάθε τρόπο η επόμενη ημέρα να βρει τις επιχειρήσεις ανοιχτές , τα καταστήματα όρθια και την ανεργία σε ανεκτά επίπεδα.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook