Ο Δήμος Χανίων από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, γνωρίζοντας την τεράστια ευθύνη που έχει  απέναντι στην τοπική επιχειρηματικότητα, εξάντλησε κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας παράλληλα τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κεντρικού κράτους, προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα, που έχει πληγεί περισσότερο από ποτέ αλλά και να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.

Με άμεσα αντανακλαστικά, ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, που ήδη από τον Μάρτιο του 2020, αποφάσισε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και δημιούργησε ειδική, ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων, την οποία έστησε εξολοκλήρου το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Χανίων, από τον Μάρτιο του 2020, πολύ νωρίτερα από την αντίστοιχη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία τέθηκε τελικά σε λειτουργία μόλις τον Οκτώβριο του 2020.

Από τον Μάρτιο, όπως ορίστηκε από την αντίστοιχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε:

  • Εφαρμογή της απαλλαγής των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού, στο σύνολο των επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους.
  • Μείωση στα δημοτικά τέλη κοινόχρηστου χώρου.
  • Αύξηση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου με μηδενικά τέλη, όπου ήταν δυνατό κατά την οδηγία της Π.Ν.Π του Υπουργείου Εσωτερικών
  • Μείωση δημοτικών τελών σε εμπορικά καταστήματα και τουριστικά καταλύματα, εγγεγραμμένα στην υπηρεσία «Πόρτα – Πόρτα».
  • Μείωση ενοικίων σε δημοτικά ακίνητα, για όσες επιχειρήσεις το δικαιούνται.

Σημειώνεται πως παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν αιτηθεί την απαλλαγή τελών την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο του 2020. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Χανίων www.chania.gr.

Τέλος, σημειώνεται ότι όλα αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν αποκλειστικά από ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Χανίων και παρά τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν στην εργασία τους (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, άδεια ειδικού σκοπού κ.ο.κ.).


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook