Πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρομους της πόλης

Συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ως συμπαράσταση σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε αυτή συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η υνέλευση Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera:

“Να σπάσουμε τη σιωπή για τα εγκλήματα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών

Κάτω από μια ομίχλη επικοινωνιακής σιωπής από την πλευρά των περισσότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι ρατσιστικές – απάνθρωπες – πολιτικές εναντίον των προσφύγων εντείνονται εν μέσω της πανδημικής και καπιταλιστικής κρίσης.

Οι διακρατικές συμφωνίες Ε.Ε. – Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζουν να καταπατούν τα δικαιώματα ασύλου που κατακτήθηκαν από τα κοινωνικά κινήματα μετά την φρίκη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την μαζική εξόντωση αμάχων χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Ήδη από την δεκαετία του ́90, μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες καταστρατηγούν ή ακυρώνουν θεμελιώδεις κατακτήσεις γύρω από το άσυλο και την ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης, με τραγικό αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους στην προσπάθεια εισόδου στην Ευρώπη από ανθρώπους που αναζητούσαν άσυλο ή καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Στις μέρες μας και στα μέρη μας, η ακροδεξιά κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προκατόχων της, αποδίδοντας υπερεξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

Έτσι αντί για τα περίφημα ανθρώπινα δικαιώματα της ασφαλούς παραμονής και μετακίνησης, οι πληθυσμοί που κατά κανόνα βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας και ασύλου βιώνουν την κρατική βαρβαρότητα. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις και οι παράνομες απελάσεις, ακόμα και σε σχεδίες, αποτελούν μια καθημερινότητα στην περιφέρεια των συνόρων. Οι βασανισμοί και ο εγκλεισμός σε ακατάλληλες υγειονομικά συνθήκες είναι τα αποτελέσματα της εσκεμμένης εγκατάλειψης του προσφυγικού πληθυσμού σε επικίνδυνους καταυλισμούς. Όπως και η μόνιμη εγκατάσταση μέσα σε αντίσκηνα στο κρύο ή και δίπλα σε ρέματα, όπως και η άρνηση ασύλου σε πληθυσμούς που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές κατά παραβίαση των διεθνών συνθηκών προστασίας. Στις πόλεις κυριαρχούν οι εξώσεις ακόμα και σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και στην συνέχεια οι εν κρυπτώ απελάσεις στην Τουρκία. Στο Αιγαίο και στο Λιβυκό, οργανώσεις διάσωσης και κοινωνικά κινήματα καταγγέλλουν την παραβίαση των νόμων της θάλασσας από τα κρατικά και διακρατικά λιμενικά σώματα και την άρνηση/καταστολή ακόμα και της διάσωσης. Αυτά είναι τα θλιβερά κατορθώματα των κατασταλτικών μηχανισμών σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ο πακτωλός χρημάτων που δόθηκε από μηχανισμούς της Ε.Ε. για την δημιουργία θεσμών προστασίας και «φαγώθηκαν» από αστυνομικούς και στρατιωτικούς θεσμούς όπως και από πολιτικούς παράγοντες για την δημιουργία απάνθρωπων φυλακών ψυχών.

Ούτε όμως τα άλλα κράτη της Ε.Ε. είναι αθώα σε αυτό το έγκλημα. Ήδη από την δεκαετία του  ́90 εξοπλίζουν τις ακτοφυλακές ακόμα και απολυταρχικών καθεστώτων στην περιφέρεια των ευρωπαϊκών «συνόρων» της Μεσογείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους στην προσπάθεια εισόδου στην Ευρώπη, όπως και να ανθεί ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές το δουλεμπόριο, εν γνώσει αστυνομικών και στρατιωτικών ευρωπαϊκών θεσμών φύλαξης συνόρων. Γνωστός είναι επίσης ο ρόλος των δυτικών κυβερνήσεων, όπως και της κυβέρνησης της Ρωσίας και των Πολεμικών Βιομηχανιών Όπλων τους στην υπόθαλψη εμφυλίων και διακρατικών πολέμων, συρράξεις στις οποίες συχνά συμμετέχει και ο ελληνικός στρατός.

Κοινωνικά κινήματα, πρωτοβουλίες και οργανώσεις προσφύγων και αλληλέγγυων έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα με αίτημα τον διαμοιρασμό των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με την κοινωνική/πολιτική/οικονομική υποστήριξη που συνεπάγονται τα δικαιώματα ασύλου. Τα κράτη και οι ρατσιστές αρνούνται αυτή την αναγκαία λύση, καταπατούν τις κατακτήσεις του ασύλου και εντείνουν τον  πόλεμο ενάντια στην προσφυγιά και την ανθρώπινη μετακίνηση με στόχο την υποτίμηση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής ζωής και εργασίας. Χρέος μας είναι να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από την στρατιωτική διαχείριση των προσφύγων, όπως και την εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας, που παρά το ότι πλησιάζει στην 4η γενιά παραμονής, παραμένει χωρίς στοιχειώδη εργατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών | Άσυλο στους πρόσφυγες | Ελευθερία στην μετακίνηση

Ίσα δικαιώματα για όλες, όλους και όλα χωρίς ταξικές, φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις και αποκλεισμούς από τα κοινωνικά και πολιτικά
δικαιώματα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook