Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε σήμερα το Δήμο Κισάμου για να μετάσχει σε συνάντηση εργασίας σχετικά με την άρδευση της Δυτικής Κισάμου.

Στη σύσκεψη στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κισάμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Χριστουλάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Μάρκος Πατρελάκης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Στέφανος Τσοντάκης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Μ.Βολουδάκης χαρακτήρισε το ζήτημα της έλλειψης αρδευτικού νερού στο δυτικό τομέα της Κισάμου ως εμπόδιο στην πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής. Σημείωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλος πλούτος υδάτινων πόρων, αλλά έλλειψη δικτύου μεταφοράς. Με αυτά τα δεδομένα, είναι αδιανόητο, τόνισε, μια περιοχή με τόσο ανεπτυγμένες θερμοκηπιακές αλλά και άλλες καλλιέργειες να μην μπορεί να αρδευθεί με νερό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Κατά τη σύσκεψη, περιγράφηκε από ΟΑΚ και Δήμο η προτεινόμενη λύση: μεταφορά νερού από τις γεωτρήσεις στο Κολένι στον Πλάτανο, η οποία θα καλύψει ενδιαμέσως την ευρύτερη περιοχή της Γραμπούσας.  Τονίσθηκε από τους ειδικούς ότι στις γεωτρήσεις στο Κολένι υπάρχει πλεόνασμα νερού που σήμερα δεν αξιοποιείται.

Θα μπορούσαν οι γεωτρήσεις αυτές να διαθέτουν χωρίς πρόβλημα πολλαπλάσιες ποσότητες από τις σημερινές. Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ακόμη ότι κατά την άποψή του ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα κλάδο προς Λουσακιές ή με άλλο τρόπο κάλυψη και των αναγκών των Λουσακιών.

Μετά από συζήτηση διαμορφώθηκε ευρεία συναίνεση στην προτεινόμενη λύση, και προέκυψαν  τα επόμενα βήματα της διαδικασίας: προμελέτη, ανάθεση οριστικής μελέτης και υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά τη συζήτηση τονίσθηκε ότι το έργο θα πρέπει να μπορεί να συνδεθεί στο μέλλον με τα ευρύτερα αρδευτικά έργα του νομού, τα οποία θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των υδάτων της λεκάνης του Ταυρωνίτη. Κρίθηκε όμως σκόπιμο το σκέλος Κολένι – Πλάτανος να προταχθεί, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα και να είναι παράλληλα συμβατό με το σχεδιασμό για τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι παραμένει στη διάθεση του Δήμου και του ΟΑΚ για συνεργασία στην προώθηση του έργου για χρηματοδότηση.

Ο Μ.Βολουδάκης κλείνοντας ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη για τη φιλοξενία και το συντονισμό της σύσκεψης, αλλά και για το πνεύμα συναίνεσης που επετεύχθη. Ιδιαίτερα επεσήμανε τη θετική στάση του ΤΟΕΒ, δια του Προέδρου του Στέφανου Τσοντάκη, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η προτεινόμενη λύση είναι παραγωγική όχι μόνο για το δυτικό τομέα αλλά και για τον ΤΟΕΒ Κόλπου Κισάμου, ο οποίος θα μπορέσει έτσι να πουλήσει πλεονάζον νερό στο Δήμο και να καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων λειτουργίας του. Σημείωσε ακόμη ο Μ.Βολουδάκης τη θετική στάση στο έργο και τη συμβολή και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ.Σταθάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook