Το άνοιγμα των σχολείων θεωρεί ως βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο η Αττική στο «κόκκινο» και υπενθύμισε πως χθες υπήρξε και μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη.
Εξήγησε δε, πως η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια, αναλογικά, με αυτή της Αθήνας.

«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό» είπε ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω».

Τόνισε επίσης πως:

«Δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».

Την ίδια ώρα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, η επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα.

Σημείωσε δε, πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω».

Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου».

Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα» υποστήριξε ο ίδιος.

Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα» και είπε πως στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια ενδέχεται να μην «προλάβουν» τις μεταλλάξεις του είπε πως «για την ώρα, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά, είπε πως «μπορεί όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, να τον δούμε να εξαφανίζονται. Έτσι εξαφανίζονται οι ιοί, από τις μεταλλάξεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook