«Πολλές φορές πρυτάνεις – κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων – δεν κάνουν καλά την δουλειά τους» επισήμανε ο Ζήσης Μαμούρης, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων

Σε καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Ζήσης Μαμούρης στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο κ. Μαμούρης επιχειρώντας να απαντήσει για τους λόγους που εως σήμερα δεν ενεργοποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πρυτάνεις που συνεργάζονται με παραβατικές ομάδες.

«Πολλές φορές πρυτάνεις – κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων – δεν κάνουν καλά την δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων.

Ωστόσο, παρά την συγκεκριμένη καταγγελία αλλά και την παραδοχή πως ορισμένα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ο κ. Μαμούρης επίμεινε στην διαφωνία του σχετικά με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και υποστήριξε ότι η υπηρεσία φρούρησης πρέπει να υπάγονται αποκλειστικά στις πρυτανικές αρχές.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα φύλαξης, ασφάλειας και παραβατικότητας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Θα συμφωνήσω και με τις απόψεις της ΠΟΣΔΕΠ για τη φύλαξη. Αυτό που ειπώθηκε στις Συνόδους είναι ότι θέλουμε μια πλατφόρμα που δεν θα είναι στην ΕΛΑΣ . Ένα Σώμα το οποίο θα ελέγχεται από το πειθαρχικό συμβούλιο και την σύγκλητο. Θα ακολουθεί επιχειρησιακό πλάνο που θα καταστρώνεται από την ΕΛΑΣ και τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και κάνοντας χρήση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα μπορεί ανα πάσα στιγμή να καλεί την αστυνομία για να παρεμβαίνει για πολύ σοβαρότερα ποινικά αδικήματα. Εννοείται ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι κράτος εν κράτει και εννοείται ότι η ΕΛΑΣ μπορεί να περιλαμβάνει. Βέβαια, δεχόμαστε ότι όλα αυτά δεν έχουν γίνει. Πολλές φορές πρυτάνεις – κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων – δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθεί η ΕΛΑΣ εντός των πανεπιστημίων» είπε ο κ. Μαμούρης.

Πρύτανης ΑΠΘ: Άλλο η φύλαξη και άλλο η ασφάλεια

Επίσης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου εξήγησε πως «Άλλο η φύλαξη και άλλο η ασφάλεια. Η μεν φύλαξη είναι θέμα των πανεπιστημίων και αντιμετωπίζεται με ιδιωτικές εταιρείες όιπως έχουμε κάνει στο ΑΠΘ διαμορφώνοντας διαφορετική πλέον εικόνα. Για την ασφάλεια υπάρχει διχογνωμία. Η άποψη της Συγκλήτου του ΑΠΘ είναι πως η ασφάλεια αποτελεί θέμα της πολιτείας η οποία οφείλει να αναλάβει την όποια δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε τα φαινόμενα βίας προκαλούνται και από εξωγενείς παράγοντες που κάνουν καταδρομικές μέσα σε λίγα λεπτά».

Ο ίδιος κατά την δευτερολογία του τόνισε ότι «δεν πρέπει οι σχέσεις πρυτάνεων και αστυνομίας για ποινικές υποθέσεις να αποτελούν ταμπού» και πρόσθεσε πως το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει επαρκή φύλαξη στα πανεπιστήμια αλλά δεν αρκεί για να αποτρέψει πράξεις κοινού ποινικού δικαίου.

«Άλλο η Δημοκρατική έκφραση ακόμα και η έντονη και άλλο το χτίσιμο καθηγητών. Για όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να πούμε «Ως Εδώ». Πολλές θεωρητικές κουβέντες μπορούμε να κάνουμε αλλά το θέμα είναι στην πράξη τι θα κάνουμε. Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Ζητάμε την συνδρομή της πολιτείας και δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να έχω την ευθύνη για τις ενέργειες των υπαλλήλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αστυνομικών: Είμαστε αντίθετοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος επισήμανε πως «είμαστε αναφανδόν κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είμαστε αντίθετοι σε εμπλοκή γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας ως βραχίονας του στενού πυρήνα κράτους και οι ιδιαιτερότητες των πανεπιστημίων όπως το αυτοδιοίκητο» ενώ πρόσθεσε ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσω του τροποποιημένου νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο καθώς όπως είπε «η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια άνευ αδείας όταν τελείται αξιόποινη πράξη. Αν εφαρμοστεί η διάταξη σωστά μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα».

Ομοσπονδία αξιωματικών ΕΛΑΣ: Να σταματήσουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν άσυλα ανομίας

Ο κ. Γιάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ανέφερε πως «πρέπει να παταχθούν οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί. Να σταματήσουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν άσυλα ανομίας και παραβατικών στοιχείων άρα το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος εξήγησε πως «στην ΕΛΑΣ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και υπάρχει προβληματισμός – τον οποίο πρέπει να λάβει υπόψη η πολιτεία – μήπως η παρουσία της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους αυξήσει την επιθετικότητα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook