Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού τομέα συζήτησε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή. 

Οι κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι ο κλάδος τους έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την πανδημία ενώ πρόκειται να στείλουν υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε τα αιτήματα τους να εισακουστούν.

"Τα προϊόντα μας πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής ενώ πολλά από αυτά μένουν αδιάθετα. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα πουλάμε τα αρνιά στα 4 ευρώ το κιλό και το γάλα το αγοράζουν από εμάς από 75 έως 80 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα τα χρέη και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ουδεμία ουσιαστική στήριξη δεν παρέχουν στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους οι οποίοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα έρχεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών από την οποία η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θα αναγκαστεί να βάλει για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία τους", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Καλογερής, τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τους κτηνοτρόφους αλλά και τους αγρότες και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει. "Θα φροντίσουμε ώστε το υπόμνημα να προωθηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι οι κλάδοι λόγω της πανδημίας έχουν επηρεαστεί και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο".

Αναλυτικά το πλαίσιο αιτημάτων των κτηνοτρόφων τα οποία θα συμπεριληφθούνσ το υπόμνημα

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
 • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.
 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.
 • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των "αγροτοδικείων!"

Σε σχέση με τους Δασικούς χάρτες:

 • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
 • Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη.
 • Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
 • Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
 • Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook