Για ποιες θεραπείες ενδείκνυται - Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες που κατέταξαν την πηγή στην κατηγορία του ιαματικού φυσικού πόρου

Ως ιαματικός φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται η πηγή "Τεμένια - Τζανουδιανά" στη θέση Μέσα Χωριό (Λιμπιναρέ) του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, Χανίων.

Η αναγνώριση της γνωστής για τα νερά της πηγής, έγινε με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, δίνοντας επιπρόσθετη αξία στα νερά της πηγής. 

Τα νερά της πέρα από ποσιθεραπεία ενδείκνυται για λουτροθεραπεία.

Αναλυτικά οι ενδείξεις και αντενδείξεις για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά της:

1.Φυσικοχημικές σταθερές: 

Το νερό του φυσικού πόρου «Πηγή Τεμένια—Τζανουδιανά» Δήμου Καντάνου – Σελίνου, έχει: θερμοκρασία 18,2οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 284 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (μ.ο.): 6,87, ραδιενεργά στοιχεία: Ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 9,3 ± 0,3 Bq/L, ράδιο (Ra) (μ.ο.): ˂ 0,1 Bq/L, ουράνιο (U): < 0,5 Bq/L 

2. Χημικά στοιχεία: Na+, Ca2+, Mg2+, CI-, HCO 3, Fe2+, K+ , SO42-   

3. Παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα: 1,5 m3/h. 

4. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, χλωριο – οξυανθρακικός - νατριούχος και ελαφρά όξινος. 

5. Τρόπος χρήσεως: α. Λουτροθεραπεία, β. Ποσιθεραπεία 

6. Ιαματικές ιδιότητες:  

α. Λουτροθεραπεία 

Ενδείξεις: 

Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερματικών παθήσεων (ελεύθερο μικροβιακού φορτίου). 

Αντενδείξεις: 

Αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα όπως καρκίνος, υπερθυρεoειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό,  αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δεν ρυθμίζονται,  η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν έξι (6) τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.

β. Ποσιθεραπεία 

Ενδείξεις: 

Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις μεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολοβακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύμανση και επομένως για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, θα πρέπει να υφίστανται μέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή μόλυνση με μολυσματικούς παράγοντες. 

Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου σε Na είναι 1mΜ NaCI. Τα λοιπά ιχνοστοιχεία είναι ( Ca2+, Mg2+ και HCO3-) η θερμοκρασία του (ψυχρό) και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια το καθιστά ιδανικό για ποσιθεραπεία: 

Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού. Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στομάχου και παχέος εντέρου. 

Αντενδείξεις: 

Σε αποφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρή νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια (η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση), σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες, σε χολολιθιάσεις, σε πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Bartter ή το σύνδρομο Gitelman. 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook