Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε κατά 15,3 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η έκτακτη ρευστότητα που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες μέσω του ELA ανήλθε στα 26,56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ την Τρίτη. Μειωμένες τον ίδιο μήνα και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τον Αύγουστο, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 6,42 δισ. ευρώ μέσω του ELA.

Η ΤτΕ δεν παρείχε λεπτομέρειες για το ποιες τράπεζες έκαναν χρήση του ELA, όπως σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στα 77,76 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 93,09 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2010, φτάνοντας τα τέλη Δεκεμβρίου σε 97,67 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου (από 49,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους).

Μειωμένες οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Παράλληλα, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της ΤτΕ, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση μετά την αύξηση 0,8% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 188,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 12,6% ή 26,4 δισ. ευρώ. Η υποχώρηση από τις αρχές του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, είναι της τάξης των 49,8 δις ευρώ ή 21,3%.

Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για την χρηματοδότησή του, καθώς παραμένουν στην ουσία αποκλεισμένες από την διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα.


in.gr