Η συνάντηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης

Σε ανακοίνωσή της η Κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, αναφέρει τα εξής:

“Την Τρίτη, 26/1, στις 14:00, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα το ζήτημα των αστέγων, των αποκλεισμένων ανθρώπων σε βασικά δικαιώματα, των αόρατων της πόλης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής (η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κα Ελένη Ζερβουδάκη μαζί με τις υπαλλήλους του γραφείου Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κύριος Δαμιανάκης, ο κ. Γιάννης Σαρρής και ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης ως εκπρόσωποι των παρατάξεών τους) και συλλογικότητες της πόλης (Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας Χανίων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, παράρτημα Χανίων).

Αυτή η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 28/12/2020 που συνυπέγραψαν οκτώ σωματεία/συλλογικότητες (Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας Χανίων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, παράρτημα Χανίων, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων (ΕΓΕΣΥΧ), Οδοντιατρικός Σύλλογος Χανίων, Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων), με σκοπό να αναδειχθούν τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν ανεπίλυτα παρά την σοβαρότητά τους και να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος με τη δημοτική αρχή με στόχο να προγραμματιστούν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κύρια σημεία στα οποία συμφωνήσαμε τουλάχιστον οι έξι από τους οκτώ συνομιλητές της τηλεδιάσκεψης, ήταν τα εξής :

Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αστεγίας αλλά και γενικότερης κοινωνικής επισφάλειας στα Χανιά, για το οποίο μάλιστα δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθός του καθώς δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη καταγραφή.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την επίλυσή του είναι οι κρατικοί φορείς, κυρίως ο Δήμος και όχι οι αλληλλέγγυοι συμπολίτες μας και οι συλλογικότητες της πόλης.

 Η επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, “νομιμότητας” κλπ.

Το όλο στήσιμο των δομών που θα δημιουργηθούν καθώς και το προσωπικό που θα εργάζεται σε αυτές (μόνιμο, με νόμιμες συμβάσεις εργασίας και εξειδικευμένο), θα πρέπει να έχουν την κατεύθυνση της κοινωνικής επανένταξης αυτών των ανθρώπων και όχι της εσαεί φιλοξενίας τους.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, διεκδικούμε άμεση στέγαση όλων των αστέγων της πόλης, είτε με επινοικίαση ξενοδοχείων, είτε με αξιοποίηση άδειων κτιρίων του Δημοσίου, σύμφωνα και με την εγκύκλιο 266/22-03-2020 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. ( Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο εδώ https://kedke.gr/wp-content/uploads/kedeold/images/ypourgeia/egk_266_220320.pdf )

Η συζήτηση που έγινε θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί, και στο πλαίσιο της συνάντησης με τους φορείς, αλλά και σε δημόσιο πλαίσιο, εντός Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να είναι ανοιχτή σε όλους και όλες και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ο Δήμος καλείται να ανακοινώσει σύντομα τι είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει καθώς και σχετικό χρονοδιάγραμμα. Αναμένουμε εμπράκτως να δούμε τις ενέργειές του.

Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται πρωτίστως από το πως ιεραρχεί και διαχειρίζεται τα κοινωνικά ζητήματα. Ας μην μείνουμε και αυτή τη φορά σε όμορφες θεωρητικές εξαγγελίες, ας περάσουμε σε πράξεις και έργα ουσίας. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2021, σε μία πόλη σαν τα Χανιά, έναν εύρωστο Δήμο, που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε πολυτελή ξενοδοχεία, να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι άστεγοι, άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό για να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook