Τι προβλέπουν μαθηματικά μοντέλα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Έντονη είναι η ανησυχία για την δυναμική του τρίτου κύματος της πανδημίας  και ειδικά για την πίεση που αναμένεται να δεχθεί το ΕΣΥ και κυρίως οι ΜΕΘ και οι κλινικές COVID-19 από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανα τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει με αναστήσεις του τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας του “τρέχει” σε ερευνητικό επίπεδο η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του κ.Τζανάκη  παραμένει σε ισχύ προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 1.800 κρούσματα από τις 20 Φεβρουαρίου και επιπλέον αναμένονται πάνω από 2.200 κρούσματα ανα ημέρα στις αρχές Μαρτίου.

Στα θετικά καταγράφεται πως η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να γίνει με πιο αργό ρυθμό από ότι έγινε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε τι έγραψε ο καθηγητής πνευμονολογίας:

"Η νέα ανάλυση μας δείχνει πολύ μικρές διαφοροποιήσεις με μικρότερες του 5% μειώσεις από την αρχική πρόβλεψη, καθώς το μοντέλο παρουσιάζει επιπλέον προσαρμογή ενσωματώνοντας μετρήσεις 7 επιπλέον ημερών…. 

Ανακοινώθηκαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα η επίδραση των οποίων ενσωματώθηκε στην νέα ανάλυση. 

Στο σχήμα με την χρωματισμένη περιοχή αναπαριστώνται οι πραγματικές μετρήσεις των κρουσμάτων... 

Με τους ανοικτούς κύκλους απεικονίζονται οι προβλεπόμενες τιμές από το μοντέλο ενώ με τα μπλέ spikes παρουσιάζεται η βραχυχρόνια πρόβλεψη ενός μηνός.... Η αρχική εκτίμηση για 1800 κρούσματα από τις 20 Φλεβάρη και μετά παραμένει σταθερά, ενώ την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα που προβλέπει το μοντέλο θα είναι μεταξύ 2200-2400 ανά ημέρα… 

Το επικαιροποιημένο μοντέλο επιβεβαιώνει ότι η κλίση της ανοδικής καμπύλης αυτού του κύματος είναι ηπιότερη από το προηγούμενο δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων μέρα με τη μέρα θα είναι ηπιότερη..... αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πίεση στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ…. 

Το τρίτο κύμα σύμφωνα με το μοντέλο δεν έχει προλάβει να δώσει σαφές αποτύπωμα στις ΜΕΘ και στην θνησιμότητα αν και μόλις επισημαίνεται αναστροφή τη πτωτικής καμπύλης του αριθμού των διασωληνωμένων ένδειξη ανόδου των κλινών από την νέα βδομάδα….. 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι οι προβλέψεις των μοντέλων, όπως και αυτό εδώ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με πολύ προσοχή καθώς μπορεί να διαψευστούν επί τα χείρω σε περίπτωση εισόδου στο σενάριο βλαπτικών προσδιοριστών πχ. μεταλλάξεις αυξημένης μεταδοτικότητας….. 
Μπορεί όμως να διαψευστούν και επί τα βελτίω αν παρθούν μέτρα πρόληψης από τους ιθύνοντες ή αν εμείς οι ίδιοι βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας δλδ τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή χεριών)… Stay safe…"


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook