Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία ο Δήμος Ρεθύμνης εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές

O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους  εμπόρους και τους καταναλωτές, ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.: 8378 (ΦΕΚ 454/B/5/2/2021), με την οποία καθορίζονται και επίσημα τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και στον Δήμο Ρεθύμνης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης, ο Δήμος Ρεθύμνης εντάσσεται πλέον  στις «κόκκινες» περιοχές , δηλαδή στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου, και παρακάτω διευκρινίζεται η λειτουργία των καταστημάτων.

      Για το λιανεμπόριο ισχύουν τα εξής:

1. Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία της εξ’ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).  

2. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων, βιβλιοπωλεία, κουρεία-κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής  που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού προκαθορισμένου ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click in shop).

3. Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
– Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης
– Χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο.  Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.  Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή.  Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.

4. Ειδικά ως προς το click in shop, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν στην είσοδο τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ., (δηλαδή 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ.). Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:
– Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης
– Χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

5. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) λειτουργούν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– Ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.
– Χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ.  Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό.
– Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία.

Το ωράριο λειτουργίας ισχύει από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις. Την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.

Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται με εξαίρεση μόνο τους ρητά προβλεπόμενους τρόπους. Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας μόνο για λόγους εργασίας και με τις αναγκαίες βεβαιώσεις.  

Είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν να τηρούνται απ’ όλους τα προβλεπόμενα μέτρα γιατί τα πρόστιμα παραμένουν σημαντικά.  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης καλεί τους συμπολίτες του να προτιμήσουν την τοπική αγορά της πόλης με ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook