Σε διαφορετικά κέντρα οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 60 – 64 ετών με το συγκεκριμένο εμβόλιο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού με την παραλαβή από την χώρα μας και των εμβολίων της Οξφόρδης/AstraZeneca. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου σε ηλικίες άνω 70 ετών, αποφασίστηκε το εμβόλιο να ξεκινήσει να χορηγείται στην ηλικιακή κατηγορία 60 – 64 ετών.

Ήδη από την Τετάρτη το βράδυ «άνοιξε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για το κλείσιμο των ραντεβού, ενώ όσοι έχουν γραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα SMS για την ημερομηνία και τον τόπο του εμβολιασμού.

Να σημειωθεί πως επειδή το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται τις ειδικές συνθήκες ψύξης που χρειάζεται το εμβόλιο της Pfizer, οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα.

Έτσι και σε ότι αφορά στα Χανιά, στο Νοσοκομείο Χανίων και στα δύο Κέντρα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου θα συνεχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer σε ηλικιακές ομάδες γενικού πληθυσμού 80 ετών και άνω, ενώ την Παρασκευή ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα 75 – 79 ετών.

Όμως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται από το Κέντρο Υγείας Χανίων στα κτίρια του ΕΟΠΠΥ (παλαιό ΙΚΑ) στην λεωφόρο Καραμανλή (Σούδας), απο το Περιφερειακό Ιατρείο Ταυρωνίτη κ.α.

Τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού ηλικιών 60-64 ετών με το συγκεκριμένο εμβόλιο ξεκινούν την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου για την πρώτη δόση , ενώ μια ακόμη διαφοροποίηση του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι πως η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από 12 εβδομάδες (αντί των 20-25 ημερών του εμβολίου της Pfizer).

Όπως είχε πει την Δευτέρα η πρόεδρος  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, για το εμβόλιο της AstraZeneca «οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.»

Οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Να σημειωθεί πως μέχρι και την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου σε ολόκληρη την χώρα έγιναν 459.535 εμβολιασμοί από τους οποίους 353.412 αφορούν στην πρώτη δόση και 106.123 στην δεύτερη δόση.

Στην Κρήτη οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 28.756 εμβόλια (21.885 πρώτη  +  6.871 δεύτερη δόση)

Να σημειωθεί πως παρά την σημαντική άνοδο των κρουσμάτων στο Ρέθυμνο, ο νομός βρίσκεται τελευταίος στον αριθμό των εμβολιασθέντων.

Π.Ε. Ηρακλείου: 12.722 (9031 + 3691)
Π.Ε. Χανίων: 8.067 (6594 + 1473)
Π.Ε. Λασιθίου: 4.916 (3890 + 1026)
Π.Ε. Ρεθύμνου: 3.051 (2370 + 681)


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook