Ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Ελλάδα είναι πράσινο.

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική σε σχέση με τη διασπορά του κορονοϊού αποτυπώνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC.

Σε βαθύ πορτοκαλί μπήκε η Αττική στον χάρτη που εκδίδει κάθε εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, οι οποίοι αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. 

Από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 έως 11 Φεβρουαρίου, η χώρα μας μαζί με ακόμη πολύ λίγες χώρες –κυρίως στα βόρεια – συνεχίζει να έχει πράσινο χρώμα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Για πρώτη φορά η Αττική βρίσκεται στο βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150-499. Το πράσινο χρώμα στη χώρα μας πλέον υπάρχει μόνο στην Ήπειρο.

To μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας, όπως και η Κρήτη παραμένει στο “κίτρινο” χρώμα. Σε μια περίοδο φυσικά που η κατάσταση στο Ρέθυμνο παρουσιάζεται “επικίνδυνη” καθώς υπήρξε αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται στο πορτοκαλί. 

Η εικόνα δεν είναι καλή και για την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς αρκετές χώρες όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο πράσινο, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο κίτρινο.

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook