Εκτός πλάνου το Κέντρο Υγείας Καντάνου.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ενώ θα περίμενε κανείς έστω στις συνθήκες πανδημίας  την καθολική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς απαξίωσης του. Ίσως βέβαια, να έπρεπε να την περιμένουμε μετά από την επιμελή διάλυση του από όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις. Και αυτή η διάλυση είναι ορατή φυσικά και στον τόπο μας.

Συγκεκριμένα, στον τόσο μεγάλης έκτασης δήμο μας, δεν γίνονται εμβολιασμοί στο Κ.Υ. Καντάνου, λόγω του ότι δε συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό για την πρώτη δόση των εμβολίων. Κι ενώ τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν περικοπεί, εφόσον δεν εξασφαλίζουν τα επιθυμητά κέρδη, οι ηλικιωμένοι πρέπει να διαθέτουν την πολυτέλεια να μετακινηθούν συγκεκριμένες ημέρες, ακόμη πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται το μοναδικό Κ.Υ. της περιοχής. Τη στιγμή που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η πραγματοποίηση του εμβολιασμού όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά, είτε στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία, είτε με κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα συνολικά καθώς με εντυπωσιακή κυνικότητα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στην ευπαθή ομάδα των υπερηλίκων άνω των 85,  μετατρέποντας Μονάδες Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, με μετακινήσεις και ανακύκλωση προσωπικού , χωρίς την απαιτούμενη επιπλέον στελέχωση. Λόγω αυτού του ελλείμματος σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και υλικά, δε λειτουργούν όλες οι μονάδες του κάθε νομού ως εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα υπερήλικες, με επιβαρυμένη ήδη υγεία, να καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.Ομ.Υ.) μετατρέπονται σε μονάδες μια νόσου, όπως καταγγέλλουν  η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και σωματεία υγειονομικών. Οι μακροχρόνια ασθενείς δοκιμάζονται, το υγειονομικό προσωπικό τσακίζεται, τα Κ.Υ. αποδεκατίζονται, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς(Μ.Μ.Μ.) τρέπονται σε ανεξέλεγκτες υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης του κορονοϊού. Σχολικές μονάδες ανοίγουν μερικώς για να κλείσουν πιθανώς άμεσα, αφού κανένα από τα μέτρα για τα οποία κραυγάζουν συντονισμένα μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες καιρό τώρα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί δε λήφθηκε υπόψιν από την κυβέρνηση ούτε τότε για το άνοιγμα τους, ούτε τώρα για την επανεκκίνηση τους. 

Η κυβέρνηση, με σημαία την ατομική ευθύνη,  επιχειρεί προκλητικά να συγκαλύψει την επικίνδυνη πολιτική της, που αφήνει την υγεία του λαού αθωράκιστη μπροστά σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, πιο απειλητικό σύμφωνα με τους επιστήμονες.  Με επικοινωνιακά παιχνίδια που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του λαού, προβάλλει ως μόνη διέξοδο τον εμβολιασμό, παραγνωρίζοντας ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του  παραδέρνεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η άλλη πραγματικότητα  όμως είναι η ανάγκη να σταματήσουν ο εμπαιγμός και η πρόκληση! Δε μπορεί η ζωή μας να μπαίνει στο ζύγι του κόστους – οφέλους των κυβερνήσεων. 

Ο λαός να απαιτήσει εδώ και τώρα: 

-Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι αναγκαίες μονάδες σε 24ωρη βάση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τις δομές αυτές. Κινητές μονάδες εμβολιασμού και τεστ για  ευπαθείς ομάδες, εργασιακούς και άλλους μαζικούς χώρους.

-Να μην καθυστερήσει ούτε ένα ραντεβού εξέτασης ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες.

-Να γίνει μαζικός εμβολιασμός με προτεραιότητα όλου του προσωπικού των δομών υγείας, των εργαζομένων σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και προνοιακές δομές με ειδικότητες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. 

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή  και το Δημοτικό Συμβούλιο να μη μείνουν παρατηρητές αυτών των εξελίξεων, αλλά να πιέσουν την κυβέρνηση μέσω του θεσμικού τους ρόλου, ώστε άμεσα να προβεί στον αναγκαίο σχεδιασμό, και τη στελέχωση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook