Γράφει ο Αντώνης Ακρωτηριανάκης, απόφοιτος Σ.Ε.Φ.Α.Α, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο η πανδημία του Covid-19 μαστίζει σε υγειονομικό επίπεδο παγκοσμίως. Όσον αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι αρκετά  δύσκολη και η πολιτεία επιλέγει να προχωρήσει σε συνεχή περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Δυστυχώς δεν καταφέρνει να παρουσιάσει κάποια πρωτοτυπία και θέτει σε αδράνεια  φορείς που ασχολούνται με την ψυχαγωγία, την διασκέδαση και την καθημερινότητα των ανθρώπων.  Βέβαια είναι σημαντικό να λεχθεί, ότι τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζονται σχεδόν όλες οι συλλογικές πρωτοβουλίες,  οι τοπικοί φορείς αποδυναμώνονται ηθικά και οικονομικά  και οι μικρότερες περιοχές στερούνται όχι μόνο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης αλλά και πολλών άλλων βασικών αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, στα χωριά μας στο Δήμο Πλατανιά η καθημερινότητα κυλάει πια εκκωφαντικά ήσυχα. Αν θέλαμε να ήμασταν πραγματικά ρεαλιστές οι μικρές κοινωνίες στις μέρες μας παραπαίουν, το παιχνίδι και τα χαμόγελα στις πλατείες είναι ένα σκηνικό που συναντάμε σπάνια, τα καφενεία όλο και λιγοστεύουν  και η ζωηράδα της άλλοτε γειτονιάς εξαφανίζεται.  Η πανδημία βύθισε τα χωριά μας ακόμα περισσότερο, μας απομόνωσε σαν κάτοικους πόλεων. Κι αν τα μεγάλα αστικά κέντρα ερημώνουν μετά τις εννέα το βράδυ, στα χωριά μας υπάρχει έντονη ησυχία ήδη από τις πρώτες απογευματινές ώρες. Ταυτόχρονα, οι πλατείες μένουν άδειες, τα καφενεία μελαγχολικά και οι γηγενείς  σαστισμένοι.

Κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι αναγκαίο μέσα σε μια πραγματικά ιδιαίτερη συνθήκη να μείνουμε ενεργοί και δημιουργικοί. Τα τοπικά συμβούλια και οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι ανοιχτοί, έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Να σχεδιάσουμε επικείμενες πολιτιστικές δραστηριότητες ή και να λύσουμε απτά προβλήματα της καθημερινότητας (π.χ. θέματα καθαριότητας, παρεμβάσεις στο ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο κ.α.)  τώρα που ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγο περισσότερος για πολλούς από εμάς. Είναι θετικό να διατηρήσουμε επαφή και να σχηματιστούν διαδικτυακά συμβούλια, να υπάρξουν τοποθετήσεις και αλληλεπιδράσεις έστω με προτάσεις και ερεθίσματα μέσα από την οθόνη κι έτσι να σκιαγραφήσουμε την επόμενη ημέρα. Ας  μην υποβαθμίσουμε το μεράκι μας αλλά να ψάξουμε εκείνους τους τρόπους που θα παραμείνουμε ενεργοί.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια των περιοχών μας είναι θεμιτό να μελετήσουν ετούτο τον καιρό, να είναι σε θέση να οραματιστούν και να εμπνεύσουν, να προγραμματίσουν πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες διοργανώσεις στο προσεχές μέλλον, όσο ρευστά κι αν προκύψουν τελικά  τα συγκεκριμένα σχέδια. Άλλωστε, την πανδημία δεν πρέπει να την προλάβουμε μονάχα σε υγειονομικό επίπεδο αλλά συμπληρωματικά και σε πνευματικό  μέσα από τους φορείς και τις συλλογικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας. Αμέσως μετά  την άρση των περιοριστικών μέτρων να αποτελέσουμε τους αρωγούς για να ζωντανέψουν οι κοινωνίες άμεσα, με δράσεις, εκδηλώσεις κ.α. Οι μικρές κοινωνίες μπορεί πολλές φορές να είναι ήσυχες αλλά σίγουρα έχουν φωνή, σε άλλες περιπτώσεις ίσως να μοιάζουν ευάλωτες αλλά όχι λιγότερο ονειροπόλες και παθιασμένες. Η επόμενη μέρα σχεδιάζεται σήμερα με επικοινωνία και ιδέες, γιατί μια κοινωνία ενεργή μας αφορά όλους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook