Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες  –  Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για ανάγκη

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ενημερώνει τους δημότες του δήμου καθώς και τους διερχόμενους ότι κατά την διάρκεια της έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου λόγω χιονόπτωσης, 

Όλο το προσωπικό του Δήμου τίθεται σε επιφυλακή ανεξαρτήτως αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή με σύμβαση. 

Δεν επιτρέπεται απουσία των υπαλλήλων από τις θέσεις των κατά τις ημέρες των χιονοπτώσεων,  πλημμυρών και γενικά ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Οι Προέδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να βρίσκονται στην έδρα τους εφαρμόζοντας το ακόλουθο  πρόγραμμα. 

1. Οι εκχιονισμοί των δρόμων ξεκινούν όταν το χιόνι στους δρόμους είναι 5 έως 10 εκατοστά. 2. Α’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 

  • Εκχιονισμός του οδικού κυκλώματος Οροπεδίου Λασιθίου (επαρχιακός δρόμος). ∙ Αυλή – πρόσβαση Κέντρου Υγείας Τζερμιάδων-Πυροσβεστικό κλιμάκιο . 
  • Ο επαρχιακός δρόμος από οικισμό Πινακιανό προς Άμπελο έως οικισμό Κερά και μέχρι όπου  απαιτείται σε συνεργασία με Δήμο Χερσονήσου και ΠΕ Ηρακλείου. 
  • Εκχιονισμός προς οικίες ευπαθών ομάδων πληθυσμού υπό την ευθύνη των Προέδρων  Κοινοτήτων και σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ∙ Ο επαρχιακός δρόμος από οικισμό Μέσα Λασίθι έως Σελιά (όρια με Δήμο Αγ. Νικολάου) σε  συνεργασία με Δήμο Αγίου Νικολάου και ΠΕ Λασιθίου. 
  • Ο επαρχιακός δρόμος από Μέσα Λασίθι προς Μέσα Λασιθάκι. 

3. Β’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 

  • Εκχιονισμός δρόμων οικισμών όπου δύναται να περάσει το Γκρέιντερ ή άλλο εκχιονιστικό  μηχάνημα εφόσον υπάρχει. 
  • Εκχιονισμός δρόμων που οδηγούν σε σχολικές μονάδες και πιθανόν αυλών τους. ∙ Εκχιονισμός επαρχιακού δρόμου προς αρχαιολογικούς χώρους για λόγους ασφάλειας. ∙ Υπεύθυνοι για τους εκχιονισμούς των δρόμων στους οικισμούς είναι οι Πρόεδροι των 
  • Κοινοτήτων, οι οποίοι πρέπει να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων που θα  είναι παρκαρισμένα στους κεντρικούς δρόμους και εμποδίζουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς και να θέσουν τις προτεραιότητες. 

4. Πρόγραμμα διανομής αλατιού. 

  • Το αλάτι θα ρίχνεται στους δρόμους, εφόσον έχει προηγηθεί εκχιονισμός αυτών, όταν κρίνεται  σκόπιμο από τον Υπεύθυνο ή τον Αναπληρωτή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς  επίσης τότε θα καθορίζεται και η ακριβής ώρα έναρξης. 
  • Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων προτείνουν σημεία στους οικισμούς, προκειμένου να τοποθετηθεί αλάτι, για να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες στις αυλές – πεζοδρόμια τους, ώστε να μην  δημιουργείται πάγος. Οι Προέδροι μεριμνούν για τη διανομή και τοποθέτηση αλατιού με  προτεραιότητα στους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

5. Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς ανθρώπου λόγω υγείας, (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας) δίνεται προτεραιότητα εκχιονισμού του δρόμου, όπου είναι η κατοικία του συνανθρώπου μας. 

6. Οι Προέδροι μεριμνούν για τους υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ενημερώνοντας τις  αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. 

7. Τα ιδιωτικά εκχιονιστικά μηχανήματα τίθενται σε επιφυλακή και ενεργοποιούνται μόνο με εντολή  των επικεφαλής του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ή του Γραφείου  Πολιτικής Προστασίας. 

8. Όλοι οι Δημοτικοί Υπάλληλοι κατά τις ημέρες εκτάκτων αναγκών (χιόνια – πλημμύρες κ.α.) τίθενται  στην διάθεση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.  

9. Τα τζιπ του Δήμου θα κινούνται σε ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου προκειμένου να  εντοπίζονται και να δίνονται λύσεις στα προβλήματα που θα δημιουργούνται . 

10.Το προσωπικό της κοινωνικής δομής του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, μεταβαίνει άμεσα όπου ζητείται  βοήθεια για θέματα υγείας από τους συνανθρώπους μας και είναι σε 24ωρη επιφυλακή βάσει  προγράμματος. Για την μεταφορά του προσωπικού γίνεται χρήση του αυτοκινήτου του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ  ΣΠΙΤΙ ή άλλου δημοτικού οχήματος με την υποβοήθηση εφόσον χρειαστεί του πυροσβεστικού  οχήματος του Δήμου. Ο γενικός συντονισμός του προσωπικού της κοινωνικής δομής ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ  ΣΠΙΤΙ γίνεται από την κα Κατερίνα Πλατή. 

11. Οι πιστοποιημένες ομάδες εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας τίθενται υπό τον συντονισμό του  Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και συνδράμουν όταν και όπου χρειαστεί. 

12. Οχήματα που με απόφαση Δημάρχου εντάσσονται στο στόλο οχημάτων του Δήμου παραμένουν σε  επιφυλακή και κινούνται μόνο με οδηγίες των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας. 

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να  επικοινωνούν άμεσα δια οποιοδήποτε πρόβλημα τους με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook