Ο ηλικίας 30 ετών Σαφρόνοφ εργαζόταν ως στρατιωτικός συντάκτης πριν αρχίσει να εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στην Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών

Ο Ρώσος πρώην δημοσιογράφος, Ιβάν Σαφρόνοφ, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς δεν τον έχουν ενημερώσει μέχρι σήμερα για ποιο συγκεκριμένο έγκλημα κατηγορείται, έξι και πλέον μήνες μετά την σύλληψή του.

Ο ηλικίας 30 ετών Σαφρόνοφ εργαζόταν ως στρατιωτικός συντάκτης πριν αρχίσει να εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στην Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος (Roskosmos).

Συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και μέχρι στιγμής παραμένει στην φυλακή με την κατηγορία ότι παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά στη Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Ο Σαφρόνοφ, η αντιμετώπιση του οποίου από τις αρχές έχει προκαλέσει την οργή στους κόλπους κάποιων Ρώσων δημοσιογράφων, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

«Λένε ότι το 2017 διέπραξα έγκλημα, αλλά δεν λένε τι ακριβώς διέπραξα, μου προτείνουν να θυμηθώ», δηλώνει ο Σαφρόνοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, στην οποία εργάζονταν.

«Επί τρείς μήνες προσπαθούσα να ανακαλύψω τι έκανα, αλλά δεν θυμήθηκα να έχω διαπράξει κανένα έγκλημα», δηλώνει ο Σαφρόνοφ στις γραπτές απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις της εφημερίδας. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σαφρόνοφ λέγοντας ότι είναι θέμα των ρωσικών δικαστηρίων να επανεξετάσουν την υπόθεση.

Ο Σαφρόνοφ, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους στενούς συγγενείς του καθώς όλοι τους έχουν συμπεριληφθεί ως μάρτυρες στην υπόθεση, ανέφερε ότι οι κατηγορίες συνδέονται με τη γνωριμία που είχε με τον Τσέχο δημοσιογράφο Μάρτιν Λάρις, τον οποίο γνώρισε στη Μόσχα το 2010, όταν εργαζόταν ως ανταποκριτής της εφημερίδας Lidove Novine.

Όταν ο Μάρτιν Λάρις έφυγε από την Ρωσία, καθώς καταργήθηκε η θέση του, επιστρέφοντας στην χώρα του, δημιούργησε μια ιστοσελίδα ενημέρωσης με την μορφή πρακτορείου, που θα παρείχε υπηρεσίες σε άλλα μαζικής ενημέρωσης με αναλύσεις και άρθρα δηλώνει ο Σαφρόνοφ, προσθέτοντας ότι έστελνε για την εν λόγω ιστοσελίδα κείμενα τα οποία βασίζονταν «σε πληροφορίες από ανοιχτές πηγές».

«Οι ανακριτές θεωρούν το γεγονός της γνωριμίας μου με τον Μάρτιν στρατολόγηση, τα μηνύματά του ως εντολές των μυστικών υπηρεσιών, ενώ στις απαντήσεις μου βρήκαν άγνωστο πώς, κρατικά μυστικά. Επιστημονική φαντασία;», δηλώνει με απορία ο Σαφρόνοφ στη εκτενή αυτή συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, αναφέροντας ότι ως δημοσιογράφος δεν είχε πρόσβαση σε κρατικά μυστικά και πως οι εισαγγελείς του είπαν ότι «η κατηγορία δεν σχετίζεται με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα».

Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτός ο παραλογισμός θα τελειώσει σε κάποιο ορατό μέλλον».Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook