Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο άνθρωπος καυτηριάζει τον χειρισμό που προηγήθηκε της απόφασης να κλείσουν τα σχολεία για τρεις ημέρες στα Χανιά

Πολλοί γονείς βρέθηκαν σε απόγνωση χθες βράδυ όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων για τρεις ημέρες, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ώστε να γίνει και ο αντίστοιχος προγραμματισμός από τους γονείς.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” σε ανακοίνωσή της επικρίνει το γεγονός ότι η αντιπεριφέρεια Χανίων και ο δήμος ενώ γνώριζαν ημέρες πριν για το κύμα κακοκαιρίας, αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να ανακοινώσουν το κλείσιμο των σχολείων με τους γονείς να είναι απροετοίμαστοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών:

Στις 9 το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Χανίων ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά από το επόμενο πρωί, της Δευτέρας και για τρεις ημέρες. Ως λόγος ανακοινώθηκε η επερχόμενη κακοκαιρία. Η κακοκαιρία, όμως, είχε ανακοινωθεί μέρες πριν, το ίδιο και οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, γιατί λοιπόν για ένα προβλεπόμενο φαινόμενο, μάλιστα εντός των πλαισίων χειμωνιάτικου σκηνικού, η Αντιπεριφέρεια αποφάσισε αφενός να κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αφετέρου να τα κλείσει με επικίνδυνη καθυστέρηση. Επικίνδυνη διότι οι γονείς που δεν θα είχαν προλάβει, όπως είναι αναμενόμενο εξαιτίας της καθυστερημένης θεσμικής ενημέρωσης των πολιτών, να πληροφορηθούν την απόφαση, θα συνωστίζονταν στα σχολεία με κάθε ηλικίας παιδιά για να μάθουν την ύστατη ώρα ότι θα έπρεπε να βρουν κάπως να απασχολήσουν τα παιδιά τους ή να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Επικίνδυνη επίσης για τα παιδιά που κοιμήθηκαν ξέροντας ότι θα πάνε σχολείο και ξύπνησαν για να μάθουν ότι το σχολείο διακόπηκε και πάλι. Ή μήπως υπάρχουν κάποιοι εκεί στην τοπική αυτοδιοίκηση που σκέφτονται ότι αυτά είναι απλά πράγματα; 

Δευτέρα πρωί λοιπόν μάθαμε και κάτι ακόμα που δεν εδέησαν να μας πουν αποβραδίς. Όπως «αποκάλυψε» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, επιπλέον αιτία για το κλείσιμο των σχολείων αποτέλεσε και η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώθηκε στο νομό. Ποια σοβαρότητα διακρίνει και ποια εμπιστοσύνη να εμπνεύσει η διαχείριση αυτής της πληροφορίας με άμεσο κλείσιμο σχολείων, χωρίς χρόνο για διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών; Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο κίνδυνος θα έχει περάσει την Πέμπτη το πρωί ή μας επιφυλάσσεται επιπλέον κλείσιμο σχολείων στα μουλωχτά; Υπήρξε κάποια γνωμοδότηση κάποιας επιστημονικής επιτροπής και γιατί αυτή δεν ανακοινώθηκε μαζί με τη δικαιολογία της κακοκαιρίας; Η Αντιπεριφέρεια με τους χειρισμούς της κατάφερε να ξεχειλώσει και το ξεκούρδιστο ακορντεόν της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων!

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που έκλεισαν απρόσμενα συμπεριλαμβάνονται και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΔΟΚΟΙΠΠ του Δήμου Χανίων. Να υποθέσουμε ότι η δημοτική αρχή συναινεί σε αυτόν τον χειρισμό της Αντιπεριφέρειας; Εάν όχι, την καλούμε να πάρει θέση και είτε να κάνει αυτοκριτική είτε να αποδεχτεί ότι αιφνιδιάστηκε και διαφωνεί με το χειρισμό.

Επιτέλους, σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε έχουμε έναν ακόμα λόγο να απαιτούμε τη συνεπή και ειλικρινή μεταχείριση που αξίζουμε.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook