Ποιες θα είναι οι ώρες και ημέρες λειτουργίας και ποιοι οι δικαιούχοι

Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το κοινωνικό πλυντήριο του δήμου Χανίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Ελένη Ζερβουδάκη στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. 

Όπως τόνισε η κ. Ζερβουδάκη, στα πλαίσια ψήφισης του κανονισμού, ο χώρος είναι στην οδό Καραϊσκάκη, στο πλάι του δήμου Χανίων, είναι 110 τ.μ. και παρέχει υπηρεσίες για πλύσιμο, στέγνωμα ρούχων, ζεστό μπάνιο και ιματιοθήκη, ενώ υπάρχει τηλεόραση κα υπολογιστής στον χώρο. Επίσης υπάρχουν ξεχωριστά μπάνια για γυναίκες, για άνδρες και ΑμεΑ ενώ είναι διαθέσιμες αλλαξιέρες για μωρά και κλειδαριές. «Οι δικαιούχοι είναι άστεγοι της πόλης, όσοι δεν έχουν ρεύμα σε καταυλισμούς, ευάλωτες ομάδες γενικότερα που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, δεν κάνουμε διάκριση σε φύλο, εθνικότητα κλπ.». 

Αναλυτικά η εισήγηση της κ. Ζερβουδάκη:

«Πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ανακοινώσαμε την ίδρυση του κοινωνικού πλυντηρίου, ένα όραμα βρίσκει σάρκα και οστά. Πριν ανοίξουμε την πόρτα στο κοινό έχουμε τον κανονισμό λειτουργίας  του κοινωνικού πλυντηρίου φτιάχτηκε με δωρεές. Φτιάχτηκε με βάση για προσβασιμότητα για ΑμεΑ και με βάση την ισόρροπη διάταξη των λειτουργιών για να επωφελούνται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Σκοπός είναι να στηρίξει ανθρώπους που είναι είτε σε δύσκολη οικονομική ανάγκη, είτε δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, είτε μιλάμε για αστέγους κλπ, είναι στην οδό Καραϊσκάκη απέναντι από τον δήμο, θα λειτουργεί με προσωπικό του δήμου της κοινωνικής πολιτικής. Θα λειτουργεί από τα πρωί ως τις 2 το μεσημέρι ώρες εργασίας του δήμου. Την εποπτεία θα έχει το τμήμα κοινωνικής πολιτικής με τις κοινωνικές λειτουργούς.  

Θα υπάρχει αρχείο για την παραλαβή των προϊόντων, θα υπάρχει ιματιοθήκη και τα προϊόντα για να λειτουργήσουν τα πλυντήρια και ην υγιεινή των ωφελουμένων. Οι δικαιούχοι είναι άστεγοι της πόλης, όσοι δεν έχουν ρεύμα σε καταυλισμούς, ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, δεν κάνουμε διάκριση σε φύλο, κλπ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν που έχει ανάγκη το πλυντήριο. Οι υπηρεσίες είναι πλύσιμο, στέγνωμα ρούχων, ζεστό μπάνιο και ιματιοθήκη. Η διάρκεια θα είναι ενός χρόνου με δικαίωμα ανανέωσης, θα υπάρχει κάρτα ωφελουμένων όπως και στο κοινωνικό παντοπωλείο».  

Στο ερώτημα δημοτικών συμβούλων αν το κοινωνικό πλυντήριο μπορεί να δεχτεί φοιτητές, η κ. Ζερβουδάκη τόνισε «μπορούμε να δεχτούμε εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και τα οικονομικά κριτήρια μπορούν να είναι δικαιούχοι. Θα υπάρχει μία μόνιμη υπάλληλος (κοινωνική λειτουργός)  και ακόμα ένα άτομο από το βοήθεια στο σπίτι. Οι αρμοδιότητες τους θα είναι να γίνεται η καταγραφή των ωφελουμένων να τους κατευθύνουν, να τους πηγαίνουν στην ιματιοθήκη για να παίρνουν ρουχισμό. Ο ΔΟ μας έκανε τη χορηγία τη μεγάλη αλλά δεν θα έχει άλλη εμπλοκή. Τα τέσσερα πλυντήρια και τέσσερα στεγνωτήρια, υπάρχει ο χώρος της τηλεόρασης υπάρχει ένα γραφείο με έναν υπολογιστή και στο πατάρι είναι η ιματιοθήκη. Για τα λουτρά υπάρχουν ξεχωριστά λουτρά για ΑμεΑ, άνδρες και γυναίκες. Υπάρχει και αλλαξιέρα για τα μωρά και κλειδαριές για να βάζουν τα πράγματα τους. Το ενοίκιο είναι χαμηλό μόλις 600 ευρώ, η τιμή του είναι αξιοπρεπής. Οι ωφελούμενοι θα είναι όσοι θέλουν να είναι το παντοπωλείο εξυπηρετεί περίπου τους 1000 ανθρώπους. Όποιος έχει ρούχα μπορεί να τα φέρει και να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη. Μακάρι να είχαμε προσωπικό για να λειτουργεί επί 24ώρου».

Από την πλευρά τους ο Ευτύχης Δαμιανάκης και ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισαν ότι θέλουν να συγχαίρουν την κ. Ζερβουδάκη για όλα όσα έκανε και για την καλή της εισήγηση».

Τάσος Βάμβουκας

«Στη δομή των αστέγων υπήρχε πίσω ένα μικρό πλυντήριο αλλά αυτή η δομή τώρα θα εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο και όχι μόνο όσους είναι άστεγοι».

Γιάννης Σαρρής

«Θα πρέπει ο δήμος Χανίων να προγραμματίσει πώς θα καλύψει τη δομή αυτή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Στην πράξη έχει αποδείξει ο δήμος Χανίων, ότι πάνω από τη γραφειοκρατία υπάρχει η ανθρωπιά».

Χαράλαμπος Λουτσέτης

«Το πρόβλημα των αστέγων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο έχει γίνει εκτενής συζήτηση. Κάπου η εισήγηση χωλαίνει καθώς οι άνθρωποι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη μπορεί να θέλουν να επισκεφθούν τα κοινωνικά πλυντήρια σε άλλες ώρες εκτός του ωραρίου λειτουργίας».

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε τα εξής: «Έγινε αυτή η πρωτοβουλία βάσει της διερεύνησης των αναγκών της κοινωνίας, να συγχαρώ την κ. Ζερβουδάκη για την αγωνία της και το πάθος που έδειξε. Είναι ένα πραγματικό στολίδι για τον δήμο Χανίων και το οποίο θα χαρούν οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ανάγκη. Είναι από τις ευχάριστες στιγμές που αισθανόμαστε χρήσιμοι και χαρούμενοι που βοηθάμε τους συνανθρώπους μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός για το κοινωνικό πλυντήριο πέρασε ομόφωνα. 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook