Aπό το 3ο Προσκοπικό Δίκτυο Χανίων. 

Την Κυριακή 21 Φλεβάρη, παραμονή της «Παγκόσμιας Ημέρας σκέψης», από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, το 3ο Προσκοπικό Δίκτυο Χανίων διοργανώνει την διαδικτυακή ημερίδα «Ρύπανση του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή», αναμοχλεύοντας ένα τόσο πολυσυζητημένο θέμα μα και συνάμα τόσο παραμελημένο, ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Μέσα από τις φωνές επιστημόνων, ειδικών και νέων, που νοιάζονται και έμπρακτα το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους, θα συζητήσουμε για την ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή:

Ο κύριος Μιχάλης Τσουπάκης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, θα μας μιλήσει για το πράσινο, την ρύπανση και τις προσπάθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Με το κύριο Δημήτρη Ιμπραήμ, υπεύθυνο του τομέα Κλίματος και Ενέργειας της WWF, θα συζητήσουμε για τις κλιματικές και ενεργειακές εξελίξεις στον κόσμο και την Ελλάδα.

Ο κύριος Μιχάλης Τζατζάνης, ειδικός Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, στη Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Αυστριακού οργανισμού προώθησης της έρευνας FFG, θα μας ενημερώσει για την στρατηγική «Green Deal» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυρία Καλλίστη Μπίρη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεφαλής του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος της κεντρικής επιτροπής και τομεάρχης Οικολογίας στην Πρωτοβουλία Νέων του Πανεπιστημίου που φοιτά, θα έχει την ευκαιρία να μας ενημερώσει για τις φαινομενικά «αθώες» καθημερινές πρακτικές μας και πως να τις διορθώσουμε.

Με την κυρία Στέλλα Σταυρουλάκη, φοιτήτρια Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών – μέλος του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  θα συζητήσουμε για τις μεθόδους άσκησης πίεσης στις επιχειρήσεις, για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Η κυρία Φωτεινή Μπουζουνιεράκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας και μέλος του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  θα μας αναλύσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στους ανθρώπους.

Πολύ ωραία όλα αυτά, θα σκεφτείτε, όμως, τι είναι «Η Ημέρα Σκέψης»;

Η Ημέρα Σκέψης, Παγκόσμια Προσκοπική εορτή, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 του Φλεβάρη, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού, Λόρδου Μπέιντεν Πάουελ.  

Η ημέρα αυτή τίθεται σαφώς σαν αφορμή για συμβολικές δράσεις που εγείρουν την σκέψη, εξάπτουν τον προβληματισμό γύρω από κοινωνικά ζητήματα. Οι δράσεις αυτές παρακινούν για έμπρακτη απόδειξη των αξίων που ασπαζόμαστε, ως μέλη της Προσκοπικής κίνησης, μην εμμένοντας μονάχα στο θεωρητικό κομμάτι, το αφηρημένο, αλλά αποδεικνύοντας έμπρακτα και χειροπιαστά την εμπλοκή μας.

Και αυτά τα «Προσκοπάκια» που οργανώνουν αυτή την δράση – ημερίδα, αυτά τι σκοπούς έχουν;
Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική, μη κομματική κίνηση για παιδιά και νέους παγκοσμίως. Στόχος του- μέσα από τη βιωματική εμπειρία, το παιχνίδι και την διάδραση με τη φύση και την κοινωνία- η δόμηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτών, πάντα έτοιμων να συμμετάσχουν στο όνειρο και την πραγματοποίηση αυτού του καλύτερου αύριο που όλο περιμένουμε κι όλο φαίνεται ν’ αργεί.

Και εκείνο το «Δίκτυο» που άκουσα τι είναι;

Μέρος της παγκόσμιας αυτής εθελοντικής κίνησης, αποτελεί και το Προσκοπικό Δίκτυο, αναπόσπαστο κομμάτι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών του, εδώ και 110 χρόνια, συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Ο κλάδος του «Δικτύου», απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18- 26 ετών, και προσανατολίζεται ιδιαίτερα στην άμεση κοινωνική προσφορά και αλληλεπίδραση.

Μια απόπειρα τέτοια είναι και η εν λόγω ημερίδα – μια απόπειρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για βαρύνοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναμόχλευσης της ανησυχίας, ως προαπαιτούμενου της ενεργού δραστηριοποίησης και ουσιαστικής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, να μας τιμήσετε με την παρουσία και τις ερωτήσεις σας, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom ! (λόγο της πανδημίας).

Τον σύνδεσμο για την Δωρεάν συμμετοχή σας αλλά και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μας στο Facebook: 3ο Προσκοπικό Δίκτυο Χανίων, ή στο παρακάτω σύνδεσμο της ημερίδας (event): https://www.facebook.com/events/4085749408142257/

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr .

Με την δράση αυτή κάνουμε πράξη το στόχο: 13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, Βελτίωση της εκπαίδευσης, και της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook