Παραμένουν στο σκοτάδι 3.500 νοικοκυριά σε Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο – Ανοίγουν τα καταστήματα θερμαντικών σωμάτων

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των κατοίκων της βόρειας Αττικής καθώς τα χιόνια έλιωσαν αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ τα συνεργεία συνέχιζαν την μάχη για να συνδέσουν 3.500 νοικοκυριά σε Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι δίχως ρεύμα από την Δευτέρα το πρωί!

Το μαρτύριο θα συνεχιστεί αφού στις βλάβες του συστήματος θα πρέπει να προστεθούν τα μεμονωμένα περιστατικά της χαμηλής τάσης που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάρουν ακόμη αρκετό χρόνο για να ηλεκτροδοτηθούν.

Για την έκταση του προβλήματος δηλώνουν άγνοια στον ΔΕΔΔΗΕ, προτρέποντας τους πολίτες να δηλώνουν τις βλάβες τους τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ ώστε να εντοπιστούν και να ξεκινήσει η επίλυσή τους. Όπως αναφέρουν είναι πιθανό για κάποια προβλήματα ηλεκτροδότησης να μην ευθύνεται η βλάβη στην μέση τάση αλλά ένα πρόβλημα στη δική τους παροχή.

Η ειρωνεία είναι ότι η εικόνα των τελευταίων ημερών, συμπίπτει χρονικά με την πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία μάλιστα εκκινεί σήμερα η διαγωνιστική διαδικασία, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Πρόκειται για μια κίνηση από την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια για να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό, παραχωρώντας μάλιστα και αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.

Άλλωστε ο Διαχειριστής έχει το μονοπώλιο στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με πελάτες όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα. Ένα από τα επόμενα μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει είναι αυτό της σταδιακής αντικατάστασης περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με «έξυπνους» μετρητές, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο χθες πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την μετάθεση ευθυνών και προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών.

Όπως είπε πριν ακόμη χτυπήσει η κακοκαιρία είχε σχεδιαστεί να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Η απογύμνωση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και οι μεγάλες βραδυπορίες στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες αποτέλεσε χθες αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών συνθηκών αλλά και σοβαρές αδυναμίες στο δίκτυο διανομής, εγκατάλειψη των εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου, μεγάλη έλλειψη προσωπικού και σοβαρά κενά διοικητικής διαχείρισης.

Η κυβέρνηση, οχυρωμένη πίσω από την μεγάλη θεομηνία αποδίδει την παράλυση του ηλεκτρικού δικτύου στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες και χθες ως ένδειξη αναγνώρισης της ολιγωρίας ανακοίνωσε ότι θα χαρίσει τα τέλη δικτύου για το μήνα Φεβρουάριο.

Είναι όμως εμφανές ότι τα 10 ευρώ που θα δωρίσει στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού δεν μπορούν να απαλύνουν την οργή του κόσμου αλλά και το μαρτύριο που βίωσαν χιλιάδες οικογένειες, περιμένοντας ατελείωτες ώρες τα συνεργεία ηλεκτροδότησης χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook