Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μίλησε στο OPEN το πρωί της Παρασκευής και αναφέρθηκε στο lockdown και στο κατά πόσο βοήθησε η επιβολή του, καθώς και στη χρησιμότητα της διπλής μάσκας.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Στο πρώτο lockdown απομονώναμε τους ασθενείς σε νοσοκομεία, αλλά τώρα, τους λέμε γυρίστε σπίτι και υπάρχει μετάδοση» ανέφερε αρχικά η κα Λινού.

«Είναι δύσκολος ο χειμώνας. Μέσα στο σπίτι και τους χώρους εργασίας μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός, δεν μπορούμε να αερίζουμε συνέχεια και να έχουμε ανοιχτά με τέτοιες συνθήκες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για το πώς θα περιορίσουμε τις επαφές μας, ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι αν υποψιαστούμε κάτι» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Αναφερόμενη στη χρήση της διπλής μάσκας, τόνισε ότι «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού δεν καταφέραμε να βάλουμε πιο πολλά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς και να έχουμε λιγότερους επιβάτες. Εκεί, που δεν αερίζονται οι χώροι, όπως το μετρό, είναι μεγάλο το πρόβλημα. Η διπλή μάσκα μειώνει το ποσοστό μετάδοσης» τόνισε η κα Λινού.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, σημείωσε: «Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε όλα τα μέρη της γης, δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις μεταλλάξεις. Τότε θα υπάρχει μεγάλη διασπορά και πολλές μεταλλάξεις, άρα και επιθετικότητα του ιού».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook