“Το δίκιο νίκησε”.

Τι αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση ΚΝΕ στα Χανιά:

Οι μαθητές αντιμετωπίζουν  ξανά την εκρηκτική κατάσταση μέσα στα σχολεία, είναι γεμάτοι με άγχος, πίεση και νεύρα. Στο ίδιο έργο θεατές! Σε μία επανάληψη του Σεπτέμβρη, και χειρότερα, η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι η μάσκα είναι η μόνη προστασία, με τους μαθητές να είναι απροστάτευτοι στην πανδημία, να στοιβάζονται στα λεωφορεία και στις τάξεις. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση τον χρόνο που ήταν κλειστά τα σχολεία αντί να χρηματοδοτήσει το ασφαλές άνοιγμα τους, έδωσε 30 εκατομμύρια για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, μερικά εκατομμύρια σε καναλάρχες και έτοιμη πελατεία στους φροντηστηριάρχες που τρίβουν τα χέρια τους με την Τράπεζα Θεμάτων.

Αντί λοιπόν να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με προσλήψεις καθηγητών, προσωπικού καθαριότητας, λιγότερους μαθητές ανά τάξη, συχνά δρομολόγια λεωφορείων κάνει άλλη μία καταστροφική επιλογή:

Πιο απαιτητικό σύστημα Πανελλαδικές Εξετάσεις  με θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και μείωση του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, σύμφωνα με τον Νόμο που ψήφισαν. Αλλαγές που ψήφισαν 5 μήνες πριν τις εξετάσεις και με τα μισά Λύκεια της χώρας κλειστά, με την πλειοψηφία των υποψηφίων να έχουν ξεκινήσει και να συνεχίζουν την προετοιμασία τους από πέρσι μέσω μιας οθόνης.
Να δοθούν εξετάσεις στην Α’ Λυκείου με Τράπεζα Θεμάτων , δηλαδή με ενιαία πανελλαδικά θέματα που βασίζονται σε ύλη που -υποτίθεται πως έχει βγει παντού και με τον ίδιο τρόπο. Την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε – χωρίς πανδημία- έμεινε μετεξεταστέο το 40% των μαθητών!
Γράφουν -ειδικά οι μαθητές Γυμνασίου- τεστ, διαγωνίσματα  μέσω viber και email τόσους μήνες και μόλις γυρίσουν στο σχολείο να δίνουν μέχρι και 5 διαγωνίσματα την πρώτη εβδομάδα επιστροφής μετά από τρίμηνο εγκλεισμό!
Ορισμένοι Διευθυντές – καθηγητές σε συντονισμό για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να τρομοκρατήσουν, χρησιμοποιούν την αντιδραστική απόφαση με τις εκδικητικές απουσίες μέσω webex για όσους μαθητές επιλέγουν να αγωνιστούν.

Στο ίδιο έργο θεατές και η κυβέρνηση  γιατί οι μαθητές συνεχίζουν και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα! Διεκδικώντας να μην περάσει καμία αλλαγή από αυτές που περιλαμβάνει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Έχουν την δύναμη μέσα από τα 5μελή και 15μελή, την Συντονιστική Επιτροπή να κάνουν πράξη το “ως εδώ!”.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μαθητές είχαν και έχουν δίκιο! Και για αυτό είναι νικητές! Είναι νικητές γιατί κέρδισαν το πιο σπουδαίο: Αγωνίστηκαν για τις ανάγκες τους, τα έβαλαν με όλους όσους μπαίνουν εμπόδιο σε αυτές, κυρίως με την κυβέρνηση και με την πολιτική που τους θέλει αμέτοχους, χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Οι μαθητές έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις για το αν είναι «επικίνδυνοι», αν είναι «αρνητές μάσκας», «μειοψηφίες» ή «κακομαθημένα», αν είναι «υποκινούμενοι». Αυτό που τους κινητοποιεί είναι η απαράδεκτη κατάσταση που άνοιξαν τα σχολεία, που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, γονιών , εκπαιδευτικών. Γιατί θέλουν ένα σχολείο που δεν τους εξοντώνει με ατελείωτες εξετάσεις κάθε εβδομάδα, με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, με τον περιορισμό των εισακτέων στις πανελλαδικές εξετάσεις.  Το σχολείο αυτό που ζητάνε οι μαθητές είναι εφικτό  και μπορεί να υπάρχει σήμερα!

Ένα σχολείο σύγχρονο που θα μορφώνει ολόπλευρα , με όλες τις υποδομές (αίθουσες, γήπεδα κ.α.) , με καθηγητές – βιβλία – προσωπικό. Αυτό το σχολείο μάς στηρίζει από το πρώτο μας βήμα, μας δίνει τα εφόδια να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας, έχει σταθερό πρόγραμμα μαθημάτων με συνέχεια, προωθεί την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητα. Μας φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ένα σχολείο που τα δίνει όλα σε όλους, και όχι κάποια σε λίγους. Ένα σχολείο, και κοινωνία, που βάζει μπροστά τις ανάγκες που υπάρχουν σε μόρφωση – υγεία, που δεν έχει κριτήριο το κέρδος και δεν τα βάζει όλα σε μία ζυγαριά να μετράει το κόστος.

Το δίκαιο είναι με τους μαθητές! Δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook