Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Εν όψει της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως μπορεί η επιτροπή για το ΓΠΣ να έκανε αποδεκτές τις προτάσεις για μείωση της έκταση που θα δομηθεί, αλλά το ζητούμενο είναι ολόκληρη η έκταση να έχει μόνο χρήση πρασίνου και αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Μετά την συμφωνία μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, για την ενοικίαση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για 99 χρόνια, το φυσιολογικό θα ήταν οι πολίτες των Χανίων να χαίρονται, αφού από το 2007 έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις για να περάσει το στρατόπεδο στην αρμοδιότητα του Δήμου και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο πόλης, αυτό δηλ. που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή. Δεν έγινε όμως έτσι, αφού με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αντίθετα με τις τέσσερεις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πάρθηκε απόφαση να δοθεί σε ολόκληρη την έκταση συντελεστής δόμησης 0,20 και έτσι να μπορούν να χτιστούν εντός του στρατοπέδου 11,000 μ². Μάλιστα αποφασίστηκε αυτά τα χιλιάδες μέτρα, να είναι χρήσεις ασύμβατες με το πράσινο, όπως δημόσια διοίκηση, εκθεσιακά κέντρα, χώροι συνάθροισης κοινού, κλπ. 

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, οι μελετητές της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), πρότειναν την πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου στο δυτικό του τμήμα, περίπου 10 στρεμμάτων, (σε σύνολο 55 στρεμμάτων) με χρήση πολεοδομικού κέντρου. Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ του 1988 το στρατόπεδο είναι εκτός σχεδίου.

Η «Πρωτοβουλία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» κατέθεσε ένσταση, συνοδευόμενη από 580 υπογραφές, κατά της πολεοδόμησης αυτής, και υπέρ της ανάγκης δημιουργίας χώρου πρασίνου και αθλητισμού. Τονίστηκε μάλιστα ότι δεν μπορεί οι ίδιοι μελετητές, που έχουν διαπιστώσει ότι στις πολεοδομικές ενότητες Δικαστηρίων και Αγίου Ιωάννη, το έλλειμμα σε πράσινο και χώρους αθλητισμού (σύμφωνα με τα πολεοδομικά standards) είναι περίπου 70 στρ., να προτείνουν την πολεοδόμηση. Δεν είναι δυνατό να προτείνεται να γίνει πολεοδομικό κέντρο έστω και σε τμήμα του τελευταίου χώρου, που μπορεί να καλύψει μέρος μόνο των ελλείψεων σε πράσινο και αθλητισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ένσταση που κατατέθηκε από την «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων».

Οι ενστάσεις αυτές, έγιναν εν μέρει δεκτές από την επιστημονική και εισηγητική επιτροπή του ΓΠΣ, δηλ. αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία προβλέπει μέσο συντελεστή δόμησης 0,10 και χρήσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόνοιας, πολιτιστικές χρήσεις, διοίκηση (μόνο για την υποστήριξη του χώρου πρασίνου), εστίαση, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στάθμευση για την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων λειτουργιών. Οι νέες χρήσεις θα μπορούν να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την έκταση του στρατοπέδου.

Έτσι προτείνεται η συνολική δόμηση των 11.000 μ² να μειωθεί σε 5.500 μ² και επίσης αφαιρέθηκαν οι ασύμβατες χρήσεις των εκθεσιακών κέντρων, της δημόσιας διοίκησης και της συνάθροισης κοινού, πράγμα που αρχικά είναι θετικό και οφείλεται στις παραπάνω ενστάσεις. 

Θα πρέπει όμως, εν όψει και της απόφασης που θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο για τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, να αναλογιστούμε αν τα Χανιά έχουν ανάγκη από νέους χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού εντός του πρώην στρατοπέδου και να θέσουμε κάποια ερωτήματα:

– Πόσα εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου τομέα υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού; (π.χ. πρώην φυλακές, κτίριο ΙΚΑ, ιταλικοί στρατώνες, παλιό ψυχιατρείο κλπ). 
– Γιατί θα πρέπει να σπαταλούμε συνέχεια τον ελεύθερο χώρο, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήδη υφιστάμενα και άχρηστα κελύφη;
– Πόσοι χώροι πολιτισμού υπάρχουν στα Χανιά, που ουσιαστικά είναι κλειστοί για όσους καλλιτέχνες θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους έξω από εμπορική συναλλαγή; Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει πια ούτε ένας χώρος χωρίς ενοίκιο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους άχρηστους χώρους; 
– Τελικά ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να επιλύσει ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου; Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ή η έλλειψη χώρων πρασίνου και αθλητισμού; 
– Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε γειτονικούς νομούς, όπως του Ηρακλείου που θα δημιουργήσει νέο πάρκο έκτασης 60 στρεμμάτων χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία «αξιοποίησης»;
– Γιατί οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη και των Δικαστηρίων είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν στην άσφαλτο ή στους Αγίους Αποστόλους, ενώ υπάρχει ένας τέτοιος χώρος κοντά στα σπίτια τους;

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στα Χανιά για να χτίσουμε νέους τσιμεντένιους όγκους, ιδίως στις παρούσες συνθήκες εγκλεισμού και ανάγκης για ελεύθερους χώρους πρασίνου και άθλησης εντός του αστικού ιστού.

Το στρατόπεδο πρέπει να έχει χρήση πρασίνου και αθλητισμού, χωρίς άλλες χρήσεις. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook