Πλήρης ο εκσυγχρονισμός του εργαστηρίου πληροφορικής μετά από δωρεά 2000 ευρώ

Η ανακοίνωση του σχολείου:

“Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά δημιουργική για το Δημοτικό Σχολείο Νέου Χωριού καθώς με σταθερά βήματα υλοποιείται ο μακρόπνοος τριετής σχεδιασμός (με την παράταση θητείας των στελεχών της διοίκησης μετατράπηκε σε τετραετής) που αφορούσε συνολικά τις υποδομές του σχολικού οργανισμού (εγκαταστάσεις, υποστηρικτικές δομές και παρεχόμενο εκπαιδευτικό προϊόν).

Ένα από τα πολλά μειονεκτήματα των σύγχρονων σχολείων της χώρας είναι η έλλειψη υποδομών (κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνολογικός εξοπλισμός, υποστηρικτικές δομές κλπ)  για την κάλυψη των μαθησιακών και παιδαγωγικών αναγκών. Το Νέο Χωριό δεν αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα καθώς εκτός του ότι δεν υπήρχαν επαρκείς χώροι φιλοξενίας των μαθητών/τριων (τη φετινή χρονιά λειτουργεί ως 8/θέσιο) , ουδέποτε είχε και υποστηρικτικές παιδαγωγικές  δομές που να προσδίδουν  προστιθέμενη αξία στο ήδη πολύ καλό παρεχόμενο προϊόν της εκπαίδευσης.

Ωστόσο όλα αυτά αρχίζουν και αποτελούν παρελθόν αφού οι συνεχόμενες παρεμβάσεις άλλαξαν εντελώς το τοπίο στο παλιό ιστορικό κτίριο. Με τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης και του συλλόγου διδασκόντων για βελτίωση όχι μόνο των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και των εκπαιδευτικών δομών ήδη ο οργανισμός πέρασε σε μια άλλη διάσταση πολύ πιο σύγχρονη που τον καθιστούν ακόμα πιο ισχυρό να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους βρίσκονταν (στην κορυφή μάλιστα της ατζέντας) εκτός των άλλων  και η δημιουργία Τμημάτων Ένταξης & Υποδοχής/ΖΕΠ καθώς η απουσία τους αποτελούσε τροχοπέδη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Τμήμα Ένταξης είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» στη σύγχρονη εκπαίδευση. Αφορά μαθητές/τριες με διαφοροδιάγνωση {(αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές με αναπηρία ή άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υποχρεούνται να φοιτούν αποκλειστικά στο Ειδικό Σχολείο, αλλά μπορούν να φοιτούν στο Γενικό Σχολείο, με την υποστήριξη κατάλληλα εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), καθώς επίσης και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)} και είναι υπό ίδρυση καθώς αναμένεται σχετικό ΦΕΚ για τη λειτουργία του.

 Το Τμήμα Υποδοχής ΖΕΠ που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία για δεύτερη χρονιά, αφορά παιδιά  από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παιδιά μεταναστών, παλιννοστούντων, ρομά, μουσουλμανόπαιδες, τα οποία υποστηρίζονται κυρίως στο κομμάτι της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Νέο έργο πνοής….

Το πρόβλημα χώρων που ταλάνιζε ωστόσο τη σχολική μονάδα του Νέου Χωριού και αφορούσε τη φιλοξενία των συγκεκριμένων τμημάτων λύθηκε άπαξ δια παντός (για το λόγο αυτό είχε κατατεθεί αίτημα από τη δ/νση του σχολείου κι άμεση έγκριση από τη Σχολική Επιτροπή και τον πρόεδρό της Ιωάννη Κουκουράκη). Έτσι μετά τη διαμόρφωση των τριών εσωτερικών αιθουσών στις αρχές Οκτωβρίου, σήμερα προστέθηκε μια ακόμη (συνολικού εμβαδού 9 τ.μ περίπου), καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο που βρίσκεται  στον πίσω αύλειο χώρο. Η παλιά αποθήκη (στοιβάζονταν εκεί διάφορα αντικείμενα)  με την αλλαγή του ρόλου της σε «σύγχρονη σταχτοπούτα» θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως πολυσήμαντη αποστολή του σχολικού οργανισμού, τόσο στην τοπική κοινωνία του Αποκόρωνα όσο και στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νομού γενικότερα.

Εκτός των άλλων σημαντικότατων έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σχολείο, τοποθετήθηκε και προστατευτικό κιγκλίδωμα στην κεντρική είσοδο κλείνοντας το επικίνδυνο κενό για την ασφάλεια των μαθητών/τριων που χρόνια υπήρχε στο χώρο των σκαλοπατιών (εντός αύλειου χώρου). Μάλιστα ο σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νέου Χωριού θα τοποθετήσει προστατευτικά στρώματα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Πλήρης αναβάθμιση του εργαστηρίου Η/Υ μετά τη δωρεά 2000 ευρώ

Εν τω μεταξύ το σχολείο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δωρεά των 2.000 ευρώ από τον Άγγλο συνταξιούχο κ. Nick Hines, ο οποίος χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με την περιοχή και πολύ περισσότερο με το δημοτικό (διαμένει στα Χανιά) με το που ενημερώθηκε για το πρόβλημα με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, προέβη χωρίς δεύτερη σκέψη στην παραπάνω δωρεά. Η αίθουσα με τα χρήματα αυτά ανακαινίστηκε πλήρως και από σήμερα η σχολική μονάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στο νομό Χανίων και όχι μόνο (αγοράστηκαν δεκατέσσερις σύγχρονοι σταθεροί υπολογιστές ενώ δωρίστηκαν και δύο λάπτοπ). Αξίζει να σημειωθεί πως  η αίθουσα καταστράφηκε ολοσχερώς σχεδόν από την κεραυνική δραστηριότητα του περασμένου Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να υφίσταται θέμα με την εύρυθμη λειτουργία της. Όμως σε στενή συνεργασία τόσο με την δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων (ΥΠΛΗΝΕΤ, παροχή τεχνογνωσίας), όσο και με το δήμο Αποκορώνου (χορήγηση επιπλέον  χρημάτων για κάλυψη αναγκών του εργαστηρίου) το οξύτατο αυτό πρόβλημα έπαψε πλέον να υφίσταται.  Για τα επόμενα  χρόνια τουλάχιστον η μαθητιώσα νεολαία θα έχει στη διάθεσή της σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό βασισμένο πάνω σε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή του μαθήματος των Η/Υ.

Να σημειωθεί επίσης πως τόσο το ηλεκτρονικό υλικό που έφτασε χθες στο σχολείο από την Περιφέρεια (ένας σταθερός υπολογιστής, ένα λάπτοπ, ένας προτζέκτορας), όσο και η αγορά ενός ακόμα προτζέκτορα από χρήματα του συλλόγου διδασκόντων (300 ευρώ από συμμετοχή σε πρόγραμμα ERASMUS και 100 ευρώ που κατατέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πολυχρονάκη Παρασκευής και Μαρκούγια Ευάγγελου στη μνήμη των πατεράδων τους Μανούσου Πολυχρονάκη & Παναγιώτη Μαρκούγια), έχουν καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σχολικής μονάδας.

Προληπτικές απολυμάνσεις και στόχοι

Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σάββατο το πρωί μετά από εντολή του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου  Κουκιανάκη και του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Ιωάννη Κουκουράκη, η σχολική μονάδα απολυμάνθηκε προληπτικά από ειδικό συνεργείο (όλοι οι χώροι της). Οι απολυμάνσεις – πέρα από την καθημερινή καθαριότητα των χώρων – είναι απαραίτητες και θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα σχολεία του δήμου στα πλαίσια πάντα της διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και προστασίας από τον covid-19 (προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ).

Ωστόσο οι δύο άνδρες αναφερόμενοι στα έργα πνοής που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Νέο χωριό, δεν στάθηκαν σ΄ αυτά αλλά στη φιλοσοφία του δήμου και της Σχολικής Επιτροπής που δεν είναι άλλη από τον  εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων της περιοχής (ασφάλεια και ευχάριστη διαμονή παιδιών και προσωπικού). Μάλιστα επισήμαναν πως παρεμβάσεις συνεχίζουν να γίνονται όπου και όποτε  τους ζητηθεί και πως από τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνουν κι άλλα σημαντικά έργα  σε όλον τον Αποκόρωνα (διαμόρφωση αύλειων  χώρων, σκεπές κτιρίων, εσωτερικές παρεμβάσεις στα κτίρια κ.λπ.)”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook