Τη θέση του για μία λύση του Κυπριακού βασισμένη στα Ψηφίσματα Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας επανέλαβε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της άτυπης συνάντησης

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου θα λάβει χώρα στη Γενεύη η νέα άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με ζητούμενο -όπως αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του- «να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Χαιρετίζει η Ελλάδα

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος της εν λόγω διάσκεψης, όπως τονίζεται, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία» σημειώνεται περαιτέρω.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει πως η Ελλάδα, με την ιδιότητα της ως εγγυήτρια δύναμη, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης.

Αναστασιάδης: Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ

Τη θέση του για μία λύση του Κυπριακού βασισμένη στα Ψηφίσματα Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας επανέλαβε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της άτυπης συνάντησης.

Σε γραπτή δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει:

«Χαιρετίζω την εξαγγελία του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Επαναλαμβάνω την ισχυρή αποφασιστικότητα μου να συμμετάσχω στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

»Μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε».

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ

«Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου» ανέφερε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Stephane Dujarric σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μία διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook