Το καθεστώς lockdown παρατείνεται

Την παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασαν νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, η εισήγηση είναι για παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Μαρτίου, με την προοπτική αξιολόγησης της κατάστασης εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. 

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αναμένεται να μπουν στο «κόκκινο».

Εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει –όπως και τώρα- από τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σήμα κινδύνου από ειδικούς

Σημειώνεται πως σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τις τελευταίες ημέρες ειδικοί «έδειχναν» προς την κατεύθυνση της παράτασης του lockdown, με το φορτίο να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που αυξάνονται τα περιστατικά μεταλλάξεων και ενώ διατηρείται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κυρίως της Αττικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε πως κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια καθώς η κρίση στην Αττική δεν έχει αποφευχθεί. «Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», σημείωσε.

Προς την κατεύθυνση της παράτασης του lockdown είχε δείξει το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, «η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», όπως είπε.

Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. 

Επίσης ανακοινώθηκαν 39 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.410. Παράλληλα, σε 367 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς, έναντι 357 την Τετάρτη.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook