Έκανε την εμφάνισή του στο λιμανάκι

Ένας απρόσκλητος επισκέπτης στα νερά των Χανίων εντοπίστηκε σήμερα το πρωί. Πρόκειται για ένα λεοντόψαρο το οποίο βρέθηκε στο λιμανάκι στην περιοχή της κάτω Σούδας.

Θεωρείται επικίνδυνο και υπάρχουν ειδικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τη Γενική διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με αυτές, σε περίπτωση αλίευσης λεοντόψαρου θα πρέπει ο χειρισμός του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ποτέ δεν θα πρέπει να απομακρύνεται από το αλιευτικό εργαλείο (δίχτυ, καμάκι, κ.λπ.) με γυμνά χέρια.

Σε καμία περίπτωση τα αγκάθια του δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με γυμνό δέρμα. Σε περίπτωση που τα αγκάθια χτυπήσουν κάποιον, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για την παροχή βοήθειας, ώστε να προληφθούν πιθανές επιπλοκές. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Δείτε τις φωτογραφίες από το λεοντόψαρο που εντοπίστηκε το πρωί

Όπως είναι γνωστό το λεοντόψαρο που δεν ανήκει στο μεσογειακό οικοσύστημα έφτασε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1991 στην Ανατολική Μεσόγειο., ενώ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2015 και συγκεκριμένα στη Ρόδο.

Η αλίευση λεοντόψαρων θα πρέπει να αναφέρεται στα κατά τόπους Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις Λιμενικές Αρχές. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook