Η ανάρτηση των Δασικών χαρτών είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική που ακολουθείται”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η κυβέρνηση σαν να μη φτάνουν όλα τα χαράτσια και η αντιλαϊκή πολιτική της, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, βάζει ξανά το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, και ιδίως των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση με την ανάρτηση περιοχών του Νομού το 2017.

Ζητάει, δηλαδή, από χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να αποδείξουν σε  τρεις μήνες ότι τα χωράφια τους, τους  ανήκουν και δεν είναι καταπατημένες δασικές εκτάσεις. Αν δεν έχουν τα χρήματα να προχωρήσουν την διόλου ανώδυνη διαδικασία(αμοιβές μηχανικών και δικηγόρων για την εξέταση κάθε περίπτωσης και τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων) κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Ο σχεδιασμός χρήσεων και πολιτικής για την γη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθεί μια κοινωνία. Το πρόβλημα είναι, δηλαδή,  το ποιος αποφασίζει σε όφελος ποιου και με ποια κριτήρια. Η ανάρτηση των Δασικών χαρτών είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική που ακολουθείται και βρίσκεται σε συνάρτηση άλλων παραγόντων και στοχεύσεων που έχουν δρομολογηθεί (π.χ το αντί-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο κ.τ.λ).

Στοχεύουν :

  • Στη διευκόλυνση της ιδιοκτησιακής κατάστασης και των χρήσεων γης για την ανάγκη συγκεκριμένης αξιοποίησης. 
  • Στην συγκέντρωση γης στο κράτος για παραπέρα αξιοποίηση. 
  • Στη συγκέντρωση γεωργικής γης με το ξεκλήρισμα πολλών μικρομεσαίων αγροτών και, αντίθετα, στην  ενίσχυση μεγάλων κλήρων.
  • Στη φοροείσπραξη με  δυσβάστακτο κόστος για την μικρομεσαία αγροτιά.

Παλεύουμε μαζί με το λαό και τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους:

-Να μη γίνουν οι Δασικοί χάρτες εργαλείο ομηρίας των μικροιδιοκτητών, αλλά εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης. 

-Να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα το κόστος με ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα για την διεκπεραίωση των αντιρρήσεων και ενστάσεων, για τις οποίες απαιτείται μάλιστα παράταση του χρόνου προθεσμίας. 

-Για τις εκτάσεις ΔΑ να γίνει διαχωρισμός για εκείνους που έκαναν εκχέρσωση για γεωργική καλλιέργεια για βιοποριστικούς λόγους και αυτούς που έκαναν επιχειρηματικές δραστηριότητες(οικόπεδα κ. τ. λ.) 

-Να δοθεί η δυνατότητα καλλιέργειας ΔΑ δασωμένων αγρών. 

-Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν, καταπατήσεις,  παράνομες αλλαγές χρήσης κ.τ.λ..

-Να μην επιστραφεί καμιά επιδότηση και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας. 

-Να γίνει ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Για αυτό στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου-Σελίνου να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη του σε αυτό τον αγώνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook