Σε απειλές και …ψέματα της Belvedere αναφέρεται η νέα ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι”.

“Δεν είναι μόνο οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι και τα ψεύδη που χρησιμοποιεί”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι”:

Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι  θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων ότι οι παρεμβάσεις της συνεχίζονται με στόχο την αποτροπή της εκποίησης της «Ακρόπολης των Χανίων» και την κατάληψη του Λόφου Καστέλι από τον επονομαζόμενο «επενδυτή».

Η πρωτοβουλία μας είχε ανακοινώσει πριν αρκετές εβδομάδες ότι η παρέμβαση της αυτή την περίοδο θα εστίαζε  στην συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) διότι αυτό είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει ως ένα μεγάλο βαθμό την τύχη των Μνημείων και τον πολιτισμό της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου που προώθησε την εκμίσθωση των κτηρίων-μνημείων δέχτηκε σοβαρό πλήγμα σε πολλά επίπεδα κατά την τελευταία περίοδο από την μαζική και ενωτική αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και των φορέων της πόλης και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αποδυνάμωσης και περιθωριοποίησης, πολιτικά και κοινωνικά. Είναι αυτονόητο και το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικότατο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό ίδρυμα και γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού του δεν συμφωνεί με την εν λόγω ομάδα.

Η Πρωτοβουλία μας από την αρχή υποστήριξε τη θέση για «Αμιγή Κατοικία» σε ολόκληρο τον Λόφο Καστέλι όπου επιτρέπει μικρής κλίμακας οικονομικές δραστηριότητες και την δημιουργία και λειτουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων έως 30 κλίνες. Ταυτόχρονα θεώρησε ότι τα Μνημεία πρέπει να ενταχθούν στις «Κοινωφελείς λειτουργίες» κάτι το οποίο αποτρέπει την ξενοδοχοποίηση και δίνει την δυνατότητα είτε για επαναφορά εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης είτε πολιτιστικών λειτουργιών δημόσιου χαρακτήρα όπως έχουν κατατεθεί από διάφορους φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Στη κατεύθυνση αυτή αντιπροσωπείες της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Χανίων Π. Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Δαμιανάκη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Α. Παπαδογιάννη, Γ. Αρχοντάκη, Τ. Βάμβουκα, Γ. Σαρρή, Ν. Βουρλάκη και Σ. Ρίζο προκειμένου να  διατυπωθούν οι απόψεις της.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει καταλήξει πλέον στη θέση για «Αμιγή Κατοικία» στην περιοχή του Λόφου Καστέλι και «Κοινωφελείς λειτουργίες» για τα Μνημεία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης θέση η οποία φρονούμε ότι θα διατυπωθεί και με γραπτή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρωτοβουλία μας επισκέφθηκε και το ΤΕΕ από το οποίο ζήτησε να επανατοποθετηθεί για το ΓΠΣ. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία ταυτίστηκε με την προηγηθείσα κοινή ανακοίνωση των τριών επιστημονικών συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών μηχανικών και Τοπογράφων. Θεωρούμε ότι ακόμα και αυτοί που δεν ψήφισαν υπέρ των «Κοινωφελών λειτουργιών» δεν επιθυμούν την ξενοδοχοποίηση και τους καλούμε να συσπειρωθούν με το μεγάλο μέτωπο της χανιώτικης κοινωνίας. Τους καλούμε όλους να αντισταθούν και να αποκρούσουν όλες τις πιέσεις που πιθανά δέχονται και να υποστηρίξουν το δημόσιο συμφέρον.

Η Πρωτοβουλία μας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του ΕΒΕΧ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Α. Ροκάκη και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις ζητώντας να συγκαλέσει το αρμόδιο όργανο προκειμένου να πάρει θέση α) υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων και κατά της ξενοδοχοποίησης και β) για «Κοινωφελείς λειτουργίες» στα δημόσια κτήρια ιδιοκτησίας ΠΚ.Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση ήταν φιλική και με πολύ καλή διάθεση κατανόησης θεωρούμε ότι διοίκηση του ΕΒΕΧ θα πρέπει σύντομα να συνταχθεί με την τοπική κοινωνία και να αποφύγει να προβεί σε πιθανές ενέργειες έμμεσης ή άμεσης νομιμοποίησης της εκποίησης των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.

Η πρωτοβουλία μας χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χανίων η οποία στηρίζει τις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για τα Μνημεία και την «Αμιγή Κατοικία» για την περιοχή  στον Λόφο Καστέλι. Πρόκειται για μία απόφαση όχι μόνο θετική αλλά καθοριστική για τις εξελίξεις.

Οφείλουμε, όμως, να τοποθετηθούμε και στις απειλές που εκτοξεύει το τελευταίο χρονικό  διάστημα ο επονομαζόμενος «επενδυτής» ενάντια στη πόλη και στους κατοίκους της και μάλιστα με τέτοιο ύφος ως εάν πρόκειται όχι για τον ενοικιαστή αλλά για τον ιδιοκτήτη του χώρου. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι σε αυτό τον τόπο αυτά δεν περνάνε. Όσο περισσότερο απειλεί και εκβιάζει τόσο περισσότερο θα έρχεται αντιμέτωπος με τους πολίτες αυτού τόπου.

Αλλά δεν είναι μόνο οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι και τα ψεύδη που χρησιμοποιεί, που παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω:

ΨΕΜΑ 1: «η μελέτη Ρωμανού Καλλιγά» προτείνει για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου χρήσεις αμιγούς κατοικίας».
Η αλήθεια είναι ότι αφ’ ενός μεν ότι η μελέτη Ρωμανού Καλλιγά δεν έχει ποτέ θεσμοθετηθεί και αφ’ ετέρου η μελέτη το 1977 χαρακτήριζε τα κτίρια Α’ βαθμού προστασίας με χρήση στρατιωτική, ενώ στην επικαιροποιημένη μελέτη του 1995 τα χαρακτηρίζει ως μνημεία χωρίς χρήση. Αυτό που ισχύει και αποσιωπά ο μισθωτής συνειδητά, είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο μέχρι να αλλάξει προβλέπει για τα ακίνητα του Πολυτεχνείου «εκπαίδευση».

ΨΕΜΑ 2: «Η ιδιοκτησία είναι ιδιωτική και ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επομένως κατά την εκπόνηση της μελέτης της Β1 φάσης του ΓΠΣ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η άποψη των ιδιοκτητών, όπως έχει κατατεθεί με έγγραφο αρ. πρωτ. 3257/2018».

Κατά την κείμενη νομοθεσία και διαδικασία το Β1 στάδιο μελέτης ΓΠΣ «δέχεται» και συνεπώς εξετάζονται απόψεις και προτάσεις φορέων και υπηρεσιών. Δεν είναι αποδεκτές και συνεπώς δεν εξετάζονται «ενστάσεις»- αιτήματα ατομικού χαρακτήρα με μονάδα αναφοράς την ιδιοκτησία. Το Πολυτεχνείο εκμεταλλευόμενο τη θεσμική του θέση ως πνευματικό ίδρυμα, κατέθεσε ένσταση ζητώντας να λάβουν τα κτίρια του Πολυτεχνείου τουριστική χρήση για να αποκομίσει κέρδος ο «επενδυτής» που θα εκμεταλλευτεί το ακίνητο και για να λάβει εκείνο ψίχουλα. Οι επιτροπές του ΓΠΣ όμως και εν τέλει ο Δήμος δεν αποφασίζει με κριτήριο το τι συμφέρει τον κάθε ιδιώτη ξεχωριστά, ακόμα και αν είναι ο πρύτανης, αλλά το κοινό καλό.

ΨΕΜΑ 3: «Κατά το Σύνταγμα κριτήρια για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις αποτελούν η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων… Δεν είναι ανεκτή η επί το δυσμενέστερο μεταβολή τους εκτός και αν η μεταβολή αυτή επιβάλλεται από εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος… Ο τουρισμός θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προοπτικές για να αξιοποιηθεί σωστά το κτιριακό απόθεμα που θα βοηθήσει αντισταθμιστικά την τοπική κοινωνία»

Εδώ ταιριάζει γάντι αυτό που λέει ο λαός μας «φωνάζει ο κλέφτης». Δηλ. εδώ τι μας λένε οι φωστήρες της «ανάπτυξης»; Ότι οι κάτοικοι δεν χρειάζονται κοινωφελείς και δημόσιες λειτουργίες, αλλά ότι τα συμφέροντα του κάθε επενδυτή είναι υπέρτερα από το δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα το συμφέρον των δημοτών να χρησιμοποιούνται τα κτήρια για δημόσια εκπαίδευση και πολιτισμό. Είναι προκλητικό να μας λέει ο «επενδυτής» ότι οι κοινωφελείς λειτουργίες είναι …αντισυνταγματικές και να υποστηρίζει ότι αυτές οι χρήσεις είναι δυσμενέστερες από τις τουριστικές. Πρόκειται για κοροϊδία!

ΨΕΜΑ 4: «Σε περίπτωση που προταθούν δυσμενέστερες χρήσεις γης όπως αυτές του πολιτισμού και της πρόνοιας θα πρέπει αμέσως να κινηθούν διαδικασίες από τις δημοτικές αρχές προς το πανεπιστήμιο για αγορά και απαλλοτρίωση της έκτασης»

Οι χρήσεις που προτείνονται δεν είναι πολιτισμού και πρόνοιας, αλλά εκπαίδευσης και πολιτισμού. Επομένως εάν εγκριθούν αυτές οι χρήσεις, δεν πέφτει κανένας λόγος σε κανένα επενδυτή, που θέλει να κάνει εκεί ξενοδοχείο, το πώς θα διαχειριστεί το Πολυτεχνείο την περιουσία του. Ο «επενδυτής» θα φύγει, αφού ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπονται. Το τι θα κάνει ο Δήμος από την άλλη, δηλ. το εάν θα έρθει σε συμφωνία με το Πολυτεχνείο για χρήση του χώρου, είναι θέμα του Δήμου, που πάλι δεν πέφτει λόγος στον«επενδυτή». Ας μην ανησυχεί για την πόλη και τα μνημεία της, θα βρούμε μια λύση μεταξύ μας και πάντως χωρίς αυτόν.

ΨΕΜΑ 5: «Στην περίπτωση που προταθούν δυσμενέστερες χρήσεις όπως του πολιτισμού και της πρόνοιας τούτο θα σημαίνει την έναρξη νομικών ενεργειών για τον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου ή για την αναζήτηση πλήρους αποζημίωσης καθώς και ενεργειών εκ μέρους της εταιρείας μας για την αναζήτηση αποζημιώσεων λόγω τυχόν ματαίωσης της επένδυσής μας».

Αρχικά μια παρατήρηση, ο «επενδυτής»αγνοεί προκλητικά τη χρήση εκπαίδευσης και επαναλαμβάνει συνέχεια περί πολιτισμού και πρόνοιας. Γιατί άραγε; Μήπως δεν τον βολεύει;

Κατά τα άλλα ας μην ψάχνει φταίχτες ανάμεσα στους άλλους. Δεν φταίει ούτε ο Δήμος, ούτε το υπό αναθεώρηση ΓΠΣ ούτε τα μνημεία, ούτε οι πολίτες που διαμαρτύρονται, ούτε πιθανά και η μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου, που πίστευε ότι εκεί μπορεί να κάνει realestate. Φταίει κυρίως ο ίδιος ο επενδυτής, γιατί ήθελε  να κάνει μια επένδυση με υψηλό ρίσκο. Δεν γνώριζε αλήθεια ότι η περιοχή ακόμα και τώρα στο ισχύον ΓΠΣ είναι χαρακτηρισμένη ως «εκπαίδευση»; Δεν ήξερε ότι υπάρχουν μελετητές που έχουν καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του ΓΠΣ; Ότι υπάρχουν επιτροπές που εξετάζουν τις ενστάσεις (μαζί και του Πολυτεχνείου); Ότι η μελέτη και οι προτάσεις των επιτροπών θα εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο; Ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην εγκριθεί η ένσταση για να περάσει η ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι; Ότι σε αυτή την πόλη υπάρχουν αντιστάσεις; Ας πάει λοιπόν όπου θέλει, καλύτερα όμως να μην το τραβήξει άλλο γιατί ο χρόνος είναι χρήμα…και ήδη άρχισε να μετρά αντίστροφα και για αυτόν  και για τον μηχανισμό εκποίησης.

Καλούμε όλες τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες και τους φορείς σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook