Νίκος Τζανάκης: «Τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν και στα 100…..Το Ηράκλειο οδηγεί την κούρσα»

Με ιδιαίτερη ανησυχία το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι αλλά και οι πολίτες παρακολουθούν την αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κρήτη με το επίκεντρο να βρίσκεται ειδικά στο Ηράκλειο αλλά και στο Ρέθυμνο.

Όμως ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα προγνωστικά μοντέλα που εκπονεί ομάδα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νικόλαο Τζανάκη, ο οποίος ασχολήθηκε ειδικά με την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) στην Κρήτη είναι σταθερά πάνω από την μονάδα για μεγάλο διάστημα τόσο στο Ηράκλειο (1.26) όσο και σε επίπεδο Κρήτης (1.14)… Συγκριτικά της χώρας ο Rt είναι 1.09…»

Όπως επισημαίνει, «το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση 40-80 κρουσμάτων/μέρα…..»

Συνέπεια αυτού του κύματος της επιδημίας αναμένεται να είναι ραγδαία αύξηση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού, ενώ ως αιτία αναφέρεται η μη αυστηρή τήρηση των μέτρων παράλληλα με το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο μεταδόδεται πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Τζανάκη

“Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που τρέχουμε να έχει επιβεβαιωθεί με εξαιρετική ακρίβεια ως προς τη δυναμική της πανδημίας στην Ελλάδα, κάναμε κάποιες αναλύσεις ιδιαίτερα για την Κρήτη (αριστερό panel) και την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (Δεξιό πάνελ)… Οι αναλύσεις έγιναν εφικτές σε αυτό το χρονικό σημείο καθότι ο ΕΟΔΥ μόλις από τις 16/12/2020 δίνει τα στοιχεία των περιφερειακών ενοτήτων….

Οι εικόνες δείχνουν την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, στη μέση τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt-instantaneous reproduction number) και στα κάτω panel τον IR (Incidence Rate) σε κρούσματα ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμό….. Τι παρατηρούμε:

Το Ηράκλειο οδηγεί τη κούρσα καθώς ο IR είναι 119 κρούσματα/14ημέρες/100.000 κατοίκους, συγκριτικά με το σύνολο της Κρήτης που είναι 109 αντίστοιχα…. Για σύγκριση με το σύνολο της χώρας παραθέτουμε τον αντίστοιχο όλης της χώρας που είναι 156 κρ./14 μέρες/100.000… Το ανησυχητικό για την Κρήτη είναι ο Rt που είναι σταθερά πάνω από την μονάδα για μεγάλο διάστημα τόσο στο Ηράκλειο (1.26) όσο και σε επίπεδο Κρήτης (1.14)…. Συγκρτικά της χώρας ο Rt είναι 1.09…

Τι φταίει άραγε και η Κρήτη πορεύεται έτσι? Προφανώς ή μη τήρηση των μέτρων από όλους μας σε συνδυασμό με την πλήρη επικράτηση του βρεττανικού στελέχους στο νησί….

Το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση 40-80 κρουσμάτων/μέρα….. Το μοντέλο υποστρέφει με μειώσεις περίπου κατά 30% μετά τις 10 Μαρτίου όταν του προσθέσαμε ως παραδοχή τη μείωση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των μέτρων απομόνωσης που εξαγγέλθηκαν…..

Είναι γεγονός ότι η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού…… Να ευχηθώ τα μέτρα να εφαρμοστούν από όλους και να διαψευστούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις….

Το έχω ξαναπεί τα μαθηματικά μοντέλα εκπονούνται για να προειδοποιούν ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να διαψεύδονται…..

Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα ανάλυσης και ιδιαίτερα στον Μανώλη Σπανάκη Δρ πληροφορικής για την τεχνική βοήθεια στον προγραμματιστικό κώδικα και στις αναλύσεις….. Stay Safe…..”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook