Σκληρό lockdown και την Καθαρά Δευτέρα. Οι σχεδιασμοί για άνοιγμα καταστημάτων, σχολείων. 

Εχουμε εισέλθει ήδη στην πρώτη εβδομάδα της παράτασης του αυστηρού lockdown που ακολούθησε τη λάϊτ καραντίνα στο Λεκανοπέδιο, αλλά στον αττικό ουρανό δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, θα ανοίξει τουλάχιστον το λιανεμπόριο.

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, και ταυτοχρόνως καταγράφεται μία καθημερινή αύξηση των διασωληνώσεων, και εσχάτως και των θανάτων. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εκπέμπει καθημερινά σήμα κινδύνου, με τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 91% και επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς από περιστατικά non-covid, αλλά και να εξασφαλιστούν απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Παρ ότι τυπικά, η απόφαση για παράταση του ισχύοντος lockdown θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί, προκειμένου το απόγευμα της ίδιας μέρας να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ήδη προεξοφλείται νέα παράταση, κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα και μία μέρα. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθούν τα αυστηρά μέτρα και την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος πέφτει στις 15 Μαρτίου.

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν τηρηθούν τα μέτρα, τότε μπορεί και το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από το περσινό, όσο περνούν οι μέρες, οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Ηδη, αρχίζουν και ακούγονται φωνές ότι ίσως απαιτηθεί περαιτέρω παράταση του αυστηρού lockdown και πέραν της 15ης Μαρτίου, αλλά τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Προς στιγμήν, το πλέον πιθανό είναι η ανακοίνωση μίας ακόμα εβδομαδιαίας παράτασης της καραντίνας. Σε αυτή την περίπτωση, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πάει για τις 22 Μαρτίου, εξέλιξη καταστροφική για τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος είναι ήδη στα «κάγκελα» και δεν θα προλάβει παρά μία εβδομάδα εκπτώσεων, οι οποίες τελειώνουν στα τέλη του μήνα. Σε αυτό το σενάριο, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, και αν όλα πάνε καλά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, σε δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Οπως είναι αναμενόμενο, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Παιδείας επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την παρατεταμένη τηλεκπαίδευση, όχι μόνο για τη μαθησιακή πρόοδο αλλά και για την αναγκαία κοινωνικοποίηση των παιδιών. Σε αυτή τη βάση, συζητείται ήδη η πιθανότητα παράτασης του σχολικού έτους.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook