Δημιουργεί δύο νέους αναπτυξιακούς οργανισμούς ενώ υπάρχει ήδη ο Οργανισμός Ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη 

Ο Δαίδαλος είναι γνωστός ως ένας πολυμήχανος εφευρέτης ο οποίος μεταξύ άλλων επινόησε και την κατασκευή του λαβύρινθου με αποτέλεσμα να φτάσει στις μέρες μας, η φράση «Δαιδαλώδης λαβύρινθος» που χαρακτηρίζει κάτι το οποίο έχει πολύπλοκο σχήμα και εσωτερική διάρθρωση.

Από αυτό φαίνεται πως εμπνεύστηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος προωθεί την δημιουργία δύο νέων αναπτυξιακών οργανισμών με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ ήδη υπάρχει για ολόκληρο το νησί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.  και με αναμενόμενο αποτέλεσμα να κατακερματιστεί η ανάπτυξη του νησιού μετατρεπόμενη σε «Δαιδαλώδη λαβύρινθο».

Ο λόγος για την «Δαίδαλος Α.Ε.» στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης με μετοχικό κεφάλαιο 170.000 ευρώ και οι Δήμοι Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Ιεράπετρας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου. Δηλαδή 6 Δήμου από την Π.Ε. Ηρακλείου, 4 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και ένας από την Π.Ε. Λασιθίου. Η σύσταση της «Δαίδαλος ΑΕ» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όμως στα «σκαριά» είναι και η σύσταση ενός ακόμη αναπτυξιακού οργανισμού, της «Δίας Α.Ε.» στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης με μετοχικό κεφάλαιο 140.000 ευρώ και οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Χερσονήσου. Δηλαδή 3 Δήμοι της Π.Ε. Λασιθίου και 2 της Π.Ε. Ηρακλείου. Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την «Δίας ΑΕ» αναβλήθηκε.

Και ο Περιφερειάρχης Κρήτης προωθεί την σύσταση αυτών των οργανισμών, όταν ήδη υπάρχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ο οποίος εκ του Νόμου έχει αρμοδιότητα για ολόκληρο το νησί και στον οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια με ποσοστό 22%.

 Όταν ήδη είναι σε εξέλιξη η ίδρυση γραφείων στην Κρήτη από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προκειμένου να παρέχει τεχνική στήριξη σε Δήμους για υλοποίηση μελετών και έργων.

Με βάση τα παραπάνω, εύλογα προκύπτει πως οι δύο νέοι αναπτυξιακοί οργανισμοί αφενός κατακερματίζουν τις όποιες προσπάθειες ανάπτυξης στην Κρήτη και αφετέρου η δραστηριοποίησή τους σε ομοειδή αντικείμενα, υποσκάπτει την λειτουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., τα στελέχη του οποίου επισημαίνουν πως η ενέργεια αυτή θέτει «τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Κρήτης», ενώ θέτει και σε αμφιβολία της προσπάθεια για δραστηριοποίηση της ΕΕΤΑΑ στο νησί.

Να σημειωθεί πως συζητήσεις στα παρασκήνια, δεν αποκλείουν η ενέργεια αυτή του Σταύρου Αρναουτάκη να συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια (χρόνος αρκετός για να συσταθούν και να λειτουργήσουν οι δύο νέοι οργανισμοί) σε συνδυασμό με το ότι την δραστηριοποίηση της ΕΕΤΑΑ για την εξυπηρέτηση των Δήμων, προωθεί ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, που φημολογείται πως θα διεκδικήσει την θέση του Περιφερειάρχη «κόντρα» στον Σταύρο Αρναουτάκη.

Μανούσος Βολουδάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης υποσκάπτει τον ΟΑΚ ΑΕ!

Άμεση και έντονη είναι η αντίδραση του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφέρεια Κρήτης, με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα αναπτυξιακή εταιρεία με το όνομα “Δαίδαλος Α.Ε.”. Δικαίωμά της βεβαίως. 

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: Το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας αυτής, όπως περιγράφεται στην απόφαση, είναι το ίδιο κατ’ουσίαν με το αντικείμενο του ΟΑΚ Α.Ε.! Η Περιφέρεια υποσκάπτει έτσι το ρόλο του μοναδικού παγκρήτιου αναπτυξιακού οργανισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υποσκάπτει όμως και την ίδια τη δυνατότητα υλοποίησης έργων από την αυτοδιοίκηση.

Όταν όλοι συμφωνούν ότι το κυριότερο εμπόδιο στην απορρόφηση πόρων για έργα από την αυτοδιοίκηση είναι η έλλειψη εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού, το να δημιουργούνται νέες, αλληλεπικαλυπτόμενες δομές, σημαίνει κατακερματισμό δυνάμεων με προφανείς αρνητικές συνέπειες. 

Υπάρχει άλλη μια λεπτομέρεια: Στη νέα εταιρεία μετέχουν 10 δήμοι, κυρίως από την ανατολική Κρήτη. Ούτε ένας από τα Χανιά. 

Ο ΟΑΚ αντιθέτως υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή την Κρήτη συνολικά και ισορροπημένα, χωρίς τοπικισμούς. Το γεγονός ότι έχει έδρα τα Χανιά δεν οδήγησε ποτέ σε κανενός είδους μεροληψία, όπως μπορούν να βεβαιώσουν όσοι γνωρίζουν από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Το διασφαλίζει αυτό ο ιδρυτικός του νόμος. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι συνεπής στις θέσεις του: είχε εναντιωθεί στη δημιουργία του ΟΑΚ από την αρχή – από το 2013 που τον ιδρύσαμε. 

Προκαλεί όμως κατάπληξη η συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είδαν ότι θα αφαιρεθεί με την ψήφο τους ύλη εργασιών από τον ΟΑΚ; Δεν είδαν ότι η νέα δομή δε σηματοδοτεί ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης;

Ο Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος του ΟΑΚ, προς τιμήν του διαφοροποιήθηκε ως περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης από τη λανθασμένη απόφαση.

Ας μη σπεύσει κανείς να μου αντιτείνει ότι η απόφαση ελήφθη βάσει των προβλέψεων του νόμου 4674 του 2020, νόμου δηλαδή που ψηφίστηκε από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να δημιουργήσουν τέτοιες δομές, δεν το επιβάλλει. Στην Κρήτη τέτοια νέα εταιρεία δε χρειαζόταν. Ο νόμος προβλέπει την ίδρυση τέτοιων σχημάτων ακριβώς επειδή οι άλλες Περιφέρειες δεν έχουν στο έδαφός τους Οργανισμούς σαν τον ΟΑΚ. Ο σκοπός του νόμου είναι να δώσει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να αποκτήσουν (αν δεν έχουν) αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο ΟΑΚ. Όχι να χαλάσουν αυτά που έχουν!
Είναι ασφαλώς ωραίο να μπορούμε να πορευόμαστε με συναίνεση. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, ούτε αξίζει να επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε κόστος. Διαφορετικά θα καταλήξει η άσκηση της πολιτικής να είναι ανταλλαγή συγχαρητηρίων και ευχαριστηρίων μεταξύ πολιτικών προσώπων.»

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Τη σύσταση του αναπτυξιακού  οργανισμού  «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.», καταψήφισε  η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με τον όλο σχεδιασμό καθώς όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων –  σχετική ανακοίνωση  «οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ (Α.Ε.) είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και διευρυμένο χώρο δράσης, αφού θα συνενώνουν μία σειρά από δήμους και περιφέρειες. Συστήνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό τον λόγο συγκεντρώνονται μέσω των νέων οργανισμών οι τοπικοί πόροι, η γη, οι υποδομές και τα διαθέσιμα κονδύλια που χρειάζονται.

 Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Επίσης, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά τους.

Πέρα απ’ αυτά οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναγορεύονται σε «ισότιμους» φορείς της τοπικής διοίκησης, που χωρίς καμιά λογοδοσία απέναντι στον λαό, μπορούν ανεμπόδιστα -με εκχώρηση- να ασκούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες! Σηματοδοτούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ οι υπηρεσίες θα παραμένουν αποδιοργανωμένες χωρίς προσωπικό και στήριξη.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook