Μέσα στην εβδομάδα σπάει το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως τρία είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση για τον κορωνοϊό που τα καθιστούν ελπιδοφόρα:

  • Ασφάλεια – Δεν έχει δοθεί κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια
  • Αποτελεσματικότητα – Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη σοβαρής νόσου, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα.
  • Και τα τρία εμβόλια – Pfizer/Moderna/AstraZeneca – είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη.

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φόσης», συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως με το mRNA εμβόλιο παρατηρούνται αντισώματα και πριν τη δεύτερη δόση. Άρα η επιμήκυνση στο μεσοδιάστημα των δύο δόσεων αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση.

Επικαλούμενη μεγάλη έρευνα από τη Σκωτία, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου και εξήγησε πως γι αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα και όσοι έλαβαν το εμβόλιο. «Ο ιός παραμονεύει», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Μέσα στην εβδομάδα σπάει το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών

Από την σειρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως εντός του Δεκεμβρίου έχουν γίνει πάνω 915.000 εμβολιασμοί, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεπεραστεί το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών.

Επεσήμανε δε πως σήμερα έγιναν ήδη πάνω από 30.000 εμβολιασμοί και ίσως στο τέλος της ημέρας να έχουμε ξεπεράσει και τους 34.000, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και ημερήσιο ρεκόρ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook