Την προφυλάκιση, για προληπτικούς λόγους, 180 στρατιωτικών που δικάζονται για την εμπλοκή τους σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης ζήτησε χθες ο εισαγγελέας του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι, που δικάζονται για την υπόθεση του «Σχεδίου Βαριοπούλα», εμπίπτουν στο άρθρο 100 του τουρκικού ποινικού κώδικα που προβλέπει την προφυλάκιση ατόμων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν στο εξωτερικό, να καταστρέψουν αποδείξεις ή να ασκήσουν πιέσεις σε μάρτυρες.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του, προκειμένου να συσκεφθεί και σύστησε στους κατηγορουμένους να μη φύγουν από την αίθουσα. Η δίκη διεξάγεται σε μια φυλακή στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, των οποίων την προφυλάκιση ζητά ο εισαγγελέας, είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογάν και οι πρώην αρχηγοί του ναυτικού και της αεροπορίας, Οζντέν Ορνέκ και Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Συνολικά 196 άτομα δικάζονται με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνηση ή χρήσης βίας, προκειμένου να την εμποδίσουν να εκπληρώσει τα καθήκοντά της». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σχεδίασαν το 2003 μια σειρά από αποσταθεροποιητικές ενέργειες, όπως επιθέσεις εναντίον τζαμιών και τη συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εμπλοκής με ελληνικό μαχητικό, με σκοπό να δημιουργήσουν χαοτικό κλίμα και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

ΑΠΕ