Μια σειρά από βαρύτατες καταγγελίες για περιστατικά εργασιακής βίας αλλά και συστηματικής ηθικής παρενόχλησης φέρνει στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ζητώντας από τον πρόεδρο του Ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να επιληφθεί άμεσα.

Στο κείμενο της επιστολής του Συλλόγου των εργαζομένων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΙΒΕΑΑ -την οποία έχει στη διάθεσή του το CNN Greece- αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Σύλλογος «έχει γίνει αποδέκτης εγγράφων αναφορών από μέλη του, τα οποία περιγράφουν περιστατικά Εργασιακής Βίας και συστηματικής Ηθικής Παρενόχλησης».

Μάλιστα, έχει αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις αναφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν λεπτομερείς περιγραφές των όσων καταγγέλλονται ότι έλαβαν χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελίας εργαζομένου αναφέρει πως «πολύ συχνά εργάζομαι υπερωριακά και χωρίς αμοιβή, χωρίς να υφίσταται σοβαρός υπηρεσιακός λόγος (υπάρχει περίπτωση που υποχρεώθηκα να παραμείνω στην υπηρεσία πέραν του ωραρίου μου για φωτοτυπίες προσωπικών έγγραφων ενός φίλου του Γενικού Διευθυντή, που τον επισκέφθηκε!)».

Σε άλλη περίπτωση, η καταγγελία αναφέρει πως «O Γενικός Διευθυντής ξεσπάει πάνω μου κάθε φορά που έχει νεύρα ή με επαγγελματική του ή ακόμα και προσωπική του υπόθεση».

«Ενώ είμαι πάντα πολύ συνεπής στο 8ωρό μου (αποδεικνύεται και από το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου της προσέλευσης) δέχτηκα προπηλακισμούς, ύβρεις και ουρλιαχτά για μια απλή καθυστέρηση στην ώρα προσέλευσης λόγω μηχανικής βλάβης, για την οποία είχα μάλιστα είχα ειδοποιήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά άλλος εργαζόμενος.

Οι καταγγελίες κλιμακώνονται, κάνοντας ακόμη και λόγο για σωματική βία εις βάρος εργαζομένης από τον προϊστάμενό της: «Έχω υποστεί σωματική βία από τον Γενικό Διευθυντή (με άρπαξε με δύναμη από τα χέρια και με ταρακουνούσε, εκφοβίζοντάς με, ενώ έκλαιγα και διαμαρτυρόμουν για να μην με αγγίζει. Ως αποτέλεσμα, μεταφέρθηκα ημιλιπόθυμη από συναδέλφους στον Τομέα Καρδιάς-Αγγείων του ΙΙΒΕΑΑ για πρώτες βοήθειες, ενώ επέστρεψα στο σπίτι με τη συνοδεία του πατέρα μου, καθώς δεν ήμουν σε θέση να οδηγήσω» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που παρέδωσε ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΙΒΕΑΑ.

Τέλος, εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί καταγγελία εργαζομένης που δεχόταν συστηματικά bullying για το βάρος της, δίνοντας μάλιστα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες:

«Όλο το διάστημα της εργασίας μου (2015-2017) στο Γραφείο του ως Γραμματέας Γενικής Διεύθυνσης μου έκανε bullying για το βάρος μου. Σχολίαζε συνέχεια το σώμα μου (πολλές φορές και μπροστά σε κόσμο), πόσα κιλά έχω χάσει, πόσα έχω πάρει και τί πρέπει να κάνω για να γίνω «φυσιολογική». Χαρακτηριστικά, μετά το πέρας συνεδρίασης στο γραφείο του, με προσέβαλε και φώναξε για να καθαρίσω το γραφείο συνδιασκέψεων, λέγοντας “άντε, έλα να καθαρίσεις τα φαγητά που έχουν μείνει”. Ομοίως, σχολιάζει με κάθε τρόπο την ενδυμασία μου. Τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν, λόγω ακατάσχετης ρινοραγίας κατά την διάρκεια της εργασίας μου, εκλήθη ιατρός (λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού), ο Γενικός Διευθυντής, παρόλο που ενημερώθηκε ότι έχω χάσει πολύ αίμα, σχολίασε ειρωνικά «Δεν παθαίνεις τίποτα. Ευκαιρία να χάσεις κανένα κιλό».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «η παραπάνω συμπεριφορά του σε καθημερινή βάση και η μείωση της προσωπικότητας μού προκάλεσε ψυχοσωματικά θέματα (δύο αυτοάνοσα νοσήματα, πολλά γαστρεντερικά προβλήματα, απώλεια νυχτερινού ύπνου, αυξημένους παλμούς, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη)».

Για τα παραπάνω, όπως αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από τις εξετάσεις που έκανα εκείνο το διάστημα και τις επισκέψεις μου στους ιατρούς/ ιατρικά κέντρα (ακόμα και στο ίδιο το ΙΙΒΕΑΑ/ Τομέα Καρδιάς- Αγγείων)/ ψυχολόγους όπου περιέγραφα επακριβώς τί βίωνα στη δουλειά για να βρω κουράγιο να συνεχίσω. Ο λόγος που δεν είχα παραιτηθεί, παρότι το σκεφτόμουν έντονα, ήταν γιατί δεν ήμουν καλά οικονομικά καθώς έχτιζα το σπίτι μου και είχα πολλές οικονομικές εκκρεμότητες» καταλήγει το κείμενο.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ήδη στα χέρια της Διοίκησης του ΙΙΒΕΑΑ και του προέδρου του κ. Παπαδήμου, με το σύλλογο των εργαζομένων να του ζητά να επιληφθεί άμεσα, βάσει των όσων ορίζει ο Νόμος και σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook