Ρωγμές, κρατήρες και καταπτώσεις βράχων διαπίστωσε ειδικό κλιμάκιο στην καλντέρα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών που μετέβη για επιτόπια έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, που τελεί εν υπνώσει.

Οι επιστήμονες καθησύχασαν τους κατοίκους και τοποθέτησαν ειδικό σταθμό παρακολούθησης της δραστηριότητος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα φαινόμενα ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που θα διατυπωθούν σε σχετική έκθεση.

Την ίδια ώρα, ρωγματώσεις και βυθίσεις εντόπισε και στον πυθμένα της καλντέρας, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., και τους Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, επισκέφθηκε και μελέτησε την εξέλιξη των φαινομένων ρωγμάτωσης και βύθισης των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλντέρας Νισύρου και στην περιοχή Λακκί, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001.

Διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλντέρας).

Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο φυσικο-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε..

Επίσης εγκαταστάθηκε ένας νέος τέτοιος σταθμός παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook