Πλέκει το εγκώμιο του ΟΑΚ ΑΕ, καλώντας – παράλληλα – τους Δήμους να συμμετάσχουν σε υπάρχοντες ή και να ιδρύσουν νέους  Οργανισμούς!!

Απευθύνοντας, ουσιαστικά, μια πρόσκληση στους Δήμους να συμμετάσχουν στους υπάρχοντες ή ακόμη και να ιδρύσουν νέους «αναπτυξιακούς οργανισμούς» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προέβη σε δήλωση – απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την σύσταση ενός νέου «αναπτυξιακού οργανισμού», με την οποία ούτε απαντά επί της ουσίας, ενώ προκαλεί νέα ερωτηματικά για τους σκοπούς της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης απαντώντας και σε σχετικό άρθρο του Flashnews.gr στην δήλωσή του αναφέρει πως:

 «Η Περιφέρεια Κρήτης, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4674/2020 «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ-Σύσταση και Λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στηρίζει την πρωτοβουλία των Δήμων, να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους λειτουργία για την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αειφόρου ανάπτυξης. Όμως, η υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών, δημιουργεί προβλήματα και εμπόδια, τα οποία καλείται να επιλύσει η Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του συνόλου των Δήμων του νησιού, παρέχοντας τεχνική στήριξη για την υλοποίηση δημοτικών έργων.

Με αυτό το δεδομένο, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση των Δήμων να συστήσουν έναν φορέα – στον οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει διατηρώντας τη μειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου – προκειμένου να επιταχύνουν τη διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων. 

Οι σκοποί και οι επιδιώξεις, του υπό σύσταση οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.», σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τη λειτουργία και πορεία του οποίου στηρίξαμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τα επόμενα χρόνια. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αποτελεί μια αποτελεσματική αναπτυξιακή δομή της Κρήτης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για το νησί. Πολύ περισσότερο, επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα σήμερα και στην προσπάθειά μας να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, επιταχύνοντας την παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης, θα στηρίξουμε το έργο και θα συνεργαστούμε με όλους τους αναπτυξιακούς οργανισμούς της Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία προϋπόθεση παραμένει η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς τις Περιφέρειες.

Υπογραμμίζουμε, ότι αναμένουμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των Δήμων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε αυτές αφορούν τη συμμετοχή τους σε υφιστάμενους οργανισμούς, είτε αφορούν την ίδρυση και σύσταση νέου φορέα.

Άλλωστε, οι προκλήσεις της εποχής και η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης επιβάλλουν, να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους, υπερβαίνοντας κοντόφθαλμες αντιλήψεις και προοπτικές. Η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, την προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Θα στηρίξουμε και έναν και δύο και όσους οργανισμούς θέλετε!

Από την παραπάνω δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης προκύπτουν τα εξής:

1) Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει μεν τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί την ανάπτυξη σε όλο το νησί), αλλά ταυτόχρονα στηρίζει και όλους όσους άλλους οργανισμούς υπάρχουν ή θα συσταθούν στο μέλλον, καλώντας παράλληλα τους Δήμους να προβούν σε τέτοιες συστάσεις !! 

«Αναμένουμε και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των Δήμων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε αυτές αφορούν τη συμμετοχή τους σε υφιστάμενους οργανισμούς, είτε αφορούν την ίδρυση και σύσταση νέου φορέα» αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης.

Βέβαια, το πώς θα «στηριχθούν» όλοι αυτοί και πως μπορεί να είναι αποτελεσματική η αναπτυξιακή πορεία του νησιού με τέτοια πολυδιάσπαση – κατακερματισμό και με την ίδρυση πολλών και πολυέξοδων φορέων – την ώρα που οι πάντες κάνουν λόγο για συνένωση ισχυρών φορέων που θα είναι πιο αποτελεσματικοί και με λιγότερο κόστος – ο κ. Αρναουτάκης δεν λέει το παραμικρό, εκτός από αναφορά σε «ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων στις Περιφέρειες».

Ίσως εννοεί πως το κράτος θα πρέπει  να ενισχύσει την Περιφέρεια Κρήτης για να συμμετέχει και να στηρίζει δυο – τρεις αναπτυξιακούς οργανισμούς σε κάθε νομό.

2) Επιπλέον ο κ. Περιφερειάρχης δεν λέει όλη την αλήθεια όταν αναφέρει πως «οι σκοποί και οι επιδιώξεις, του υπό σύσταση οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.», σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης».

Και αυτό γιατί ως μέτοχος του ΟΑΚ ΑΕ θα έπρεπε να γνωρίζει πως ο Οργανισμός συνδράμει στους Δήμους μέσω συμβάσεων για ανάλογα θέματα με αυτά για τα οποία ισχυρίζεται πως είναι αναγκαία η σύσταση νέων οργανισμών. Για να μην αναφερθεί πως ως μέτοχος του ΟΑΚ ΑΕ θα έπρεπε να έχει ήδη ενημερώσει και θέσει στον Οργανισμό την αναγκαιότητα στήριξης των Δήμων, κάτι που δεν έγινε.

3) Και τέλος στην δήλωση του κ. Αρναουτάκη, δεν γίνεται κουβέντα για την επικείμενη δημιουργία γραφείων στην Κρήτη από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προκειμένου να παρέχει τεχνική στήριξη σε Δήμους για υλοποίηση μελετών και έργων. 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook