Με αιφνιδιαστική τροπολογία 12 υπουργών αναστέλλεται το πρόγραμμα, κατόπιν ισχυρών πιέσεων ξενοδόχων και οικονομικών παραγόντων

Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις και υπογράφουν 12 υπουργοί, η κυβέρνηση παγώνει όλες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021.

Με την οριζόντια ρύθμιση αναστέλλονται εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες για δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα.

Ωστόσο, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις επεκτείνονται και στα ιδιωτικά κτίσματα, την ώρα μάλιστα που το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβλεπε εντατικοποίηση των κατεδαφίσεων. Τη βούληση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει ο σχεδιασμός, «πνίγουν» οι αντιδράσεις που συναντά η προσπάθεια αυτή σε τοπικό επίπεδο κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κρήτη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν για την τροπολογία είναι  υπουργός, ο οποίος συνδέεται με περιοχή της Ελλάδας που εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα αυθαίρετων τουριστικών εγκαταστάσεων, για τις οποίες είχε γίνει απόπειρα να γκρεμιστούν και στο παρελθόν αλλά με επεισοδιακό τρόπο!

Το τελευταίο διάστημα, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για να αρθούν οι κατεδαφίσεις ήταν ασφυκτικές.

Πριν λίγες μέρες έφτασε και νέα επιστολή τουριστικών και ξενοδοχειακών φορέων της Κρήτης στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών που με την επίκληση της πανδημίας και των δυσμενών επιπτώσεων στον τουρισμό, ζητούσαν την αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων. Στην ίδια μάλιστα παρέμβαση, προέτρεπαν τα συναρμόδια υπουργεία σε αναστολή των κατεδαφίσεων μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες και πρότειναν την σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου και φορέων, ώστε να εξετάσει κατά περίπτωση τις υποθέσεις των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκκρεμούν για ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία υπέγραψε σύμβαση εργολαβίας ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στο νησί που ήταν από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του νησιού, μέσω της εργολαβίας ήταν εφικτό να γκρεμιστούν περί τα 160 από τα 400 συνολικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα στο νησί, αρχή γενομένης από το νομό Λασιθίου.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2020 η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο νυν υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων που είχαν κριθεί τελεσίδικα. Και συγκεκριμένα να μπουν μπουλντόζες για κτίσματα μέσα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και προστατευόμενες περιοχές. Για διευκόλυνση των κατεδαφίσεων υπήρξε μάλιστα και σε σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για τις εργολαβίες, οι οποίες ήταν έτοιμες να ενεργοποιηθούν πριν την παύση, για την οποία τώρα νομοθετεί η κυβέρνηση.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λιβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook