“Η αξιοποίηση του χώρου αυτού πρέπει να αναβαθμίζει τη γειτονιά της Χαλέπας”. 

Ο Πολιτικός Μηχανικός και Δημότης Χανίων φυσικά, κ. Γρηγόρης Μοράκης τοποθετείται πάνω στο ζήτημα της αξιοποίησης του κηρυγμένου ως αθλητικού κέντρου στη Χαλέπα, χώρου.

Τονίζει, απευθυνόμενος στους “τοπικούς άρχοντες” ότι η αξιοποίησή του θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Αναλυτικά η άποψη του κ. Μοράκη:

Αγαπητοί συμπολίτες και πολιτικοί άρχοντες

Με έντονο ενδιαφέρον ενημερώνομαι μέσω δημοσιευμάτων για τις εξελίξεις όσον αφορά την επικείμενη εκμετάλλευση του κηρυγμένου ως  Αθλητικού Κέντρου  Ο.Τ. 1119 της επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως Χαλέπας.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο δημιουργήθηκε από την εισφορά σε γη των γηγενών κατοίκων της Χαλέπας για την δημιουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Επίσης οι ίδιοι κάτοικοι εκλήθησαν να πληρώσουν την θεσμοθετημένη εισφορά σε χρήμα που βασίζεται στην υπεραξία που υποτίθεται θα πάρει η περιοχή και τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν όλα αυτά τα έργα που προβλέπει το σχέδιο της επέκτασης. 

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία προσπάθεια μέσω ιδιωτικών επαφών – υπογείων μπορώ να πω – για την διεκδίκηση της χρήσης του χώρου για ιδιωτικά συμφέροντα, και για αποκλεισμό του χώρου από το σύνολο των πολιτών της Χαλέπας.

Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην επικαιρότητα μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ποδοσφαιρικό γήπεδο στο όνομα τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου το οποίο θεωρεί και ως σπίτι του.

Ας παραθέσουμε μια σειρά λόγων για τους οποίους μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη γειτονιά της Χαλέπας.

Η κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού  γηπέδου σε κανονικές διαστάσεις μαζί με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις στο συγκεκριμένο ανάγλυφο,  δημιουργεί ένα ακαλαίσθητο σύνολο το οποίο πνίγει όλες τις υπόλοιπες  χρήσεις,  αποκλείει πολίτες από την χρήση για την οποία δεσμεύτηκε και υποβαθμίζει την  γύρω περιοχή.
Γίνεται μεταφορά των χρημάτων της εισφοράς των πολιτών για κατασκευή έργων ιδιωτικής χρήσης χωρίς ανταποδοτικό όφελος.
Δημιουργείται απογοήτευση των κατοίκων που προσδοκούσαν την αναβάθμιση της περιοχής και ήδη αποφάσισαν να γίνουν κάτοικοι Χαλέπας αγοράζοντας γη ή κάποιο σπίτι στην περιοχή.
Απογοήτευση δημιουργείται και από τους επαγγελματίες οι οποίοι επένδυσαν στην περιοχή στον τομέα του Τουρισμού, της Εστίασης και άλλων επαγγελμάτων.
Υποβαθμίζεται η αντικειμενική αξία της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής ενώ εδώ και δύο χρόνια  πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σε τιμές σαν να να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της περιοχής.
Η Χαλέπα χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει επι τέλους ένα αξιοπρεπή οργανωμένο και ασφαλή χώρο προς όφελος των κατοίκων της.

Η αξιοποίηση του χώρου αυτού πρέπει να αναβαθμίζει τη γειτονιά της Χαλέπας . Να της δώσει εκμεταλλεύσιμο από τους κατοίκους  ελεύθερο και ασφαλή  χώρο για όλους. Για όλες τις ηλικίες, για όλες τις κοινωνικές ομάδες , για όλες τις δράσεις αθλητικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές.

Διαδρομές περιπάτου, μικρά γήπεδα άθλησης διαφόρων αθλοπαιδιών, ανοιχτό χώρο εκγύμνασης. Χώρους δημιουργίας και έκθεσης δραστηριοτήτων και πιθανόν και κάποιο εντευκτήριο-αναψυκτήριο.

Και όλα αυτά ενταγμένα στο φυσικό ανάγλυφο του χώρου.

Η προσπάθεια που έγινε τελευταία με το πάρκο της Απεργιάς ήταν επιτυχημένη. Ας βρουν και τα δικά μας παιδιά ένα ανάλογο χώρο. Και όχι να μετακομίζουν στην Απεργιά για να παίξουν.

Εύχομαι οι υπεύθυνοι για την αξιοποίηση του χώρου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook